Režija Adisa Kutkuta
116

Bh. science fiction film "Fugitive" osvojio dvije nagrade na tajvanskom festivalu

I. S.
Nakon festivalske premijere u okviru oficijelne selekcije ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, bh. animirani science fiction film "Fugitive" osvojio je dvije nagrade na međunarodnom filmskom festivalu FFIFA na Tajvanu.

Žiri Formosa Festival of International Filmmaker Awards dodijelio je filmu Adisa Kutkuta Billaina Award of Excellent Short Animation (nagradu za animaciju) i Award of Curator's Picks (nagradu žirija).

"Nagrade poput ovih su vid ohrabrenja za nastavak timskog rada na međunarodnom nivou. Ovo je javna potvrda da je prepoznata slojevitost priče, tehnička složenost i inovativnost Fugitivea. Smatram da je bh. kreativna snaga nedovoljno istaknuta na međunarodnom, ali i domaćem tlu, i za nas je ovo pobjeda 'pokreta otpora' koji se godinama bori da u bh. kinematografiju donese nešto novo", izjavio je Adis Kutkut Billain.

Fugitive je napokon dostupan i globalno putem Vimeo OnDemand servisa. Komentari su iznimno pozitivni. Adisova umjetnička vizija NeoSarajeva okarakterisana je kao "distopijska, mračna i sajberpoetična", a "Fugitive" je ocijenjen kao "nevjerovatno audiovizuelno iskustvo".