Otvoren Regionalni paviljon
0

Bh. prijem na festivalu u Cannesu

Sarajevo-x.com
U čast otvaranja Regionalnog paviljona na Cannes Film Festivalu u petak je priređen prijem čiji je domaćin bila Bosna i Hercegovina.

U prisustvu brojnih zvanica na prijemu, uglednih gostiju iz filmske industrije, kako iz regije tako i iz svih dijelova svijeta, direktora i selektora uglednih filmskih festivala prisutnih na Cannes Film Festivalu, u ugodnoj atmosferi razgovarano je o bh. kinematografiji i njenim uspjesima te najavljen 16. Sarajevo Film Festival koji će se ove godine održati u periodu od 23. do 31. jula.

Ovo je bila i prilika da se još jednom među prisutnim predstavnicima filmskih fondova iz regiona potvrdi ranija ideja Ministarstva kulture FBiH o osnivanju Regionalnog koprodukcijskog filmskog fonda koji bi bio dobar podsticaj za jačanje i unaprijeđenje filmske produkcije cijelog regiona. Očekivanja svih prisutnih na ovom prijemu su da će zajednički nastup regionalnih zemalja u Cannesu upravo biti dobar podsticaj za realizaciju te ideje.

Među više od 140 ovogodišnjih predstavnika u Village International Bosna i Hercegovina zajednički učestvuje sa još sedam regionalnih zemalja: Albanijom, Bugarskom, Hrvatskom, Ciprom, Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

Osnivanje Regionalnog paviljona, koje je najavljeno u sklopu Regionalnog foruma na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a čiji inicijator je bio ministar kulture FBIH Gavrilo Grahovac, u Cannesu je naišlo na odlične reakcije i odobravanje od strane filmskih profesionalaca.

Proteklih dana Regionalni paviljon postao je zajednički prostor na kojem se okupljaju svi filmski stvaraoci iz osam zemalja, te mjesto na kojem se održava niz sastanaka. Regionalni paviljon, također je i mjesto koje rado posjećuju filmski profesionalaci iz cijelog svijeta i strane ministarske delegacije.

Zajednički nastup osam regionalnih zemalja, unaprijeđen iskustvom i svježinom ideja u partnerskom odnosu, zasigurno će u budućnosti unaprijediti promociju regionalnih filmova te je podići na novi nivo.