Serija "Građanin Khan"
2

BBC optužen za vrijeđanje muslimana

Klix.ba
Citizen Khan
Citizen Khan
Samo nakon prve emtiovane epizode serije "Građanin Khan" BBC je dobio 200 pritužbi u kojima se kaže kako je ta serija "ismijavanje islama", stvara stereotipe o Azijatima i pokazuje nepoštovanje prema svetoj knjizi Kur'anu.

Scena koja je posebno izazvala ljutnju je kada Khanova kćerka, nakon što je čula da dolazi njen otac, brzo stavila nikab i uzela Kur'an da čita.

Autor serije iz šest dijelova, čija je prva epizoda emitovana u ponedjeljak u 10:35 navečer na BBC1, je britanski musliman Adil Ray, koji igra glavnu ulogu.

"Ovo je užasan stereotip, ignorisanje i prestrašno je", rekao je jedan od gledalaca.

U komediji glumi zvijezda serije "My Family" Kris Marshall, koji glumi menaždera crkve i Shobu Kapoor, koja glumi Khanovu ženu. Serija ismijava Khana, koji sebe smatra vrlo važnom osobom te misli da ima vrlo važnu poziciju u zajednici i poslovnom svijetu.

Kritičari su kazali kako ova serija ponavlja stereotipe o britanskim muslimanima.

"'Građanin Khan' je imao odličan početak, gledalo ga je 3,6 miliona ljudi. Nova komedija uvijek izazove različite rekacije publike. Karakteri su komični i nisu zamišljeni kao predstavnici ijedne zajednice", rekao je glasnogovornik BBC-a.