Ruši rekorde na box officeu
0

"Avatar" drugi najgledaniji film svih vremena

Sarajevo-x.com
Film “Avatar” već četvrtu sedmicu zaredom vlada sjevernoameričkim box officeom, a tokom ovog vikenda u kinima diljem SAD-a i Kanade ostvario je zaradu od 48,5 miliona dolara.

Iako još uvijek nije objavljena ažurirana lista najvećih filmova svih vremena, pretpostavlja se da je 3D SF epski spektakl Jamesa Camerona već premašio zaradu filma “The Lord of the Rings: The Return od the King”, koja je iznosila 1,12 milijardi dolara, te postao drugi najgledaniji film svih vremena.

Sada se ispred "Avatara" nalazi samo film "Titanic", kojeg potpisuje isti reditelj, James Cameron, a zarada tog filma iznosi 1,84 milijardi dolara.

Inače, "Avatar" je u kinima širom SAD-a i Kanade do sada zaradio 429 miliona dolara, te uspio četiri vikenda zaredom zadržati prvo mjesto na sjevernoameričkom box officeu. Posljednji film koji se uspio četri sedmice održati na vrhu liste bio je film “The Dark Knight” iz 2008. godine.

"Avatar" je film o bivšem marincu koji se kao avatar ljudskog uma nađe u vanzemaljskom tijelu i u sukobu na planeti prepunoj egzotičnih životnih oblika. Kada je završeno njegovo stvaranje, objavljeno je da je to najskuplji film svih vremena. Budžet mu je iznosio najmanje 300 miliona dolara.

Drugo mjesto na sjevernoameričkom box officeu ovog vikenda zauzeo je film "Sherlock Holmes" koji je zaradio 16,6 miliona dolara, a slijede ga filmovi "Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel", sa 16,3 miliona dolara, "Daybreakers", koji je ovog vikenda zaradio 15 miliona dolara u kinima u SAD-u i Kanadi, te film "It's Complicated", čija zarada ovog vikenda iznosi 11 miliona dolara.