Široki Brijeg
1

Američki film "We still live here" otvorio 13. MFF

FENA
Projekcijom američkog dokumentarnog filma "We still live here", te otvaranjem izložbe "Globalna silikonizacija", slikara Tomislava Zovke, u ponedjeljak poslijepodne u Širokom Brijegu započeo je počeo 13. Mediteran film festival (MFF).

Na festivalu dokumentarnog filma prikazat će se ukupno 40 filmova, a 23 će ih biti u konkurenciji za nagradu “Kristalni projektor - Grand prix”.

Prva dva festivalska dana obilježit će predprogram naziva “Američki filmski izlog”, koji se realizuje u saradnji s Američkom ambasadom u BiH i u sklopu kojeg će biti prikazano pet dokumentarnih filmova. Riječ je o filmovima koji su nastali u protekle tri godine i koji su pobjeđivali na velikim svjetskim festivalima.

Osim pretprograma, ove će godine u sklopu MFF-a biti prikazan program kratkih igranih filmova pod nazivom "Kratki, povratak kući".

Takmičarski, odnosno službeni dio festivala počinje u srijedu i tokom tri dana bit će prikazana 23 filma iz deset mediteranskih zemalja. FIlmove je u konkurenciji više od 250 pristiglih radova izabrao Damir Čučić, ovogodišnji pobjednik Festivala igranog filma u Puli.

Službeni dio otvorit će se dokumentarnim filmom Đure Gavrana "Veliki dan", a festival će u petak biti zatvoren igranim filmom izvan konkurencije 'Sonja i bik", rediteljice Vlatke Vorkapić.

Na kraju 13. MFF-a dodijelit će se dvije nagrade - Grand prix MFF-a žirija kojega čini Jovan Marjanović, Zdenko Jurilj i Doron Tsabari te posebna nagrada po izboru gledalaca.

MFF je najstariji festival dokumentarnog filma u regiji. Jedan je od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata.