"La Dolce Vita"
0

50. godišnjica filma koji je promijenio kinematografiju

Sarajevo-x.com
Prije tačno 50 godina počelo je stvaranje historije kinematografije u centru Rima gdje se nalazi fontana Trevi.

Scena koja je tada snimljena prikazala je glumce Anitu Ekberg i Marcella Mastroianija odjevene, ali s erotskim nabojem među njima. Bili su oličenje požude i gubitka. Naziv trosatnog crno-bijelog filma bio je "La Dolce Vita" (Slatki život). U vrijeme nastanka smatran je skandaloznim, a danas se smatra filmom s moralnom porukom.

Prizor u fontani Trevi bio je historijski momenat. Fuzija erotike, iskušenja i frustracije prikazana je u jednoj minuti i 38 sekundi. Scena je snimljena u martu 1959. godine, a Mastroianiju je bilo toliko hladno u morkom odijelu da se morao snabdjeti bocom vodke.

Vjeruje se da je ovaj film promijenio smjer kojim je krenula kinematografija, te da je donio novi pristup i novi realizam. Tabui su srušeni, nekadašnje ideje "prodrmane" iz temelja, piše BBC.

Vatikan je osudio pojavljivanje filmskog hita, dok mu je kritika većinom bila naklonjena.

Ekberg je tumačila ulogu zvijezde koja postaje predmetom požude Mastroianija, ali i svih drugih muškaraca oko nje. Francuska glumica Anouk Aimee je Maddalena, prelijepa, bogata, ali iscrpljena ljubavnica. Nasuprot njima, tu je Mastroiani, novinar koji je u potrazi za smislom života u postratnom periodu nakon svrgavanja fašističke vlasti u Italiji. On istražuje život slavnih i bogatih u Rimu gdje upoznaje zlatnu mladež i starlete.

U filmu se pojavila i tada 13-godišnja Valeria Ciangottini glumeći djevojčicu Paolu, personifikaciju nevinosti okruženu kompromisima i tamom koja se nadvija nad radnju.

Režiser Federico Fellini oduševio je ovu glumicu jer je, kako ističe ona, učinio da se svi ugodno osjećaju.

"Želio je da ljudi budu ono što jesu da bi se to moglo prikazati na ekranu. Želio je izbrisati pretvaranje i sve učiniti realnim", priča Ciangottini.

Fellini je preminuo 1993. u 73. godini života.