"Borba" Abramoviča i Al Thanija
169

Dvije najluksuznije i najveće jahte na svijetu jedna pored druge

Klix.ba
Ruski tajkun Roman Abramovič navikao je da u svemu bude prvi tako da je sasvim sigurno uživao kada je morao usidriti svoju superluksuznu jahtu tik do jahte premijera Katara i ministra vanjskih poslova Hamada bin Jassima bin Jabera al Thanija.

Abramovičeva i Al Thanijeva jahta "srele" su se na obali karipskog otoka St Barts. I dok su stajale jedna pored druge u luci Gustavia, vodila se rasprava o tome čija je ljepša i luksuznija.

Poznato je da je milijardu dolara vrijedna jahta Eclipse, u vlasništvu bogatog Rusa, trenutno najduža na svijetu (169 metara), dok je Al Mirqab katarskog milijardera na drugom mjestu (132 metra).

No, unatoč tome, njen luksuz itekako može parirati luksuzu Eclipse. Jahta raspolaže smještajnim kapacitetima za 24 osobe, ima deset apartmana među kojima su dva za VIP goste i vlasnika, također je tu 55 soba za osoblje zaposleno na održavanju.

Svaki apartman ima vlastito kupatilo, dnevni boravak i dvije spavaće sobe. Također su tu kinodvorana, unutrašnji bazen, vanjski jacuzzi, prostor za sunčanje, nekoliko barova i heliodrom. Na raspolaganju su oprema za zabavu na vodi i brojni jet-skijevi.

Ipak, Abramovič se pobrinuo da nadmaši katarsko rasipništvo. Njegova Eclipse ima dva heliodroma, dva bazena, disko dvoranu, oko 30 kabina, mini podmornicu pa čak i sistem raketne odbrane.

Osoblje broda čini 80 uposlenika.