magazin
180

Dječak Ahmed se ne vraća u školu u kojoj su ga optužili da je napravio bombu

Klix.ba
Porodica dječaka Ahmeda Mohameda kojeg su u školi optužili da je napravio bombu, ne vraća se u ovu školu, već će svoje obrazovanje nastaviti na drugom mjestu.

Roditelji 14-godišnjeg dječaka Ahmeda koji je za školski projekat napravio sat, nakon čega je uhapšen pod optužbom da je to bila bomba, svoje školovanje neće nastaviti u srednjoj školi MacArthur High School u Texasu, iako je ova škola nakon incidenta ponovo pružila dobrodošlicu dječaku.

"Sigurni smo u to da mu možemo ponuditi odličnu edukaciju", kazao je glasnogovornik škole MacArthur.

Ipak, Ahmedova porodica navodi kako dječak nije nimalo zainteresiran za povratak u staru školu, a još uvijek razmišljaju o tome u koju sljedeću školu će ga upisati.

Podsjećamo, Ahmed je uhapšen u ponedjeljak nakon što je u školu donio sat kućne izrade.

"Donio sam sat kako bih impresionirao svoju nastavnicu, no kad sam joj ga pokazao, ona je to shvatila kao prijetnju. Stvarno je jako tužno što je stekla takav dojam", ispričao je Ahmed kojeg je naknadno uhapsila policija i iz škole ga izvela s lisicama.

Ahmeda su poslali u popravni centar za maloljetnike, a tek naknadno je uspio izaći uz pomoć svojih roditelja.

Ove je sedmice Ahmed postao medijska zvijezda, a podršku su mu na društvenim mrežama pružili ljudi iz čitavog svijeta hashtagom #IStandWithAhmed i #EngineersForAhmed, a primio je priznanja nekih od najvećih imena iz svijeta politike, nauke i tehnologije.

Tako ga je predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao u Bijelu kuću, dok mu je bivša sekretarka Bijele kuće Hillary Clinton kazala da ostane znatiželjan i nastavi graditi.

"Budućnost pripada ljudima kao što je Ahmed", napisao je pak Mark Zuckerberg i pozvao Ahmeda da dođe u Facebook.

Srednja škola MacArthur se još uvijek nije izvinila dječaku i njegovoj porodici.

"Stojimo iza onoga što je Ahmedova nastavnica napravila, u smislu predostrožnosti kad su u pitanu sumnjivi objekti i ponašanja", izjavio je glasnogovornik srednje škole u Texasu.

Ahmed kaže kako želi nazad svoj sat koji je još uvijek kod policije, te kako jedva čeka da upozna Obamu.