Svijet
284

Porodica Ahmeda Mohameda traži 15 miliona dolara odštete i pismeno izvinjenje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Porodica Ahmeda Mohameda, dječaka koji je u SAD-u uhapšen jer je za školski projekat napravio sat, za koji je uprava škole mislila da je riječ o bombi, tražit će kompenzaciju od 15 miliona dolara i pismeno izvinjenje gradonačelnice i lokalnog šefa policije.

U ponedjeljak su advokati dječakove porodice izjavili da će, ukoliko im ne bude isplaćena odšteta i upućeno izvinjenje, podnijeti građansku tužbu protiv škole MacArthur u Teksasu i gradonačelnice grada Irving.

"Ahmed nikada nikome nije prijetio, niti je kome naštetio. Jedini koji je oštećen u ovom slučaju je Ahmed. Škola i gradski službenici su znali da trebaju zaštititi njegova prava, a to nisu uradili", navodi se u obrazloženju advokata porodice Mohamed.

U advokatovom pismu gradonačelnici Irvinga Beth van Duyne istaknuto je da je dječak pretrpio fizičku i duševnu bol i to samo zbog rase, vjere i porijekla. Zbog toga porodica Mohamed od gradske uprave Irvinga traži 10 miliona, a od škole pet miliona dolara odštete. Gradonačelnica, kao ni škola koju je Ahmed pohađao, još uvijek se nisu oglasile o ovom pitanju.

Roditelji dječaka Ahmeda tvrde da je njihov sin bio izložen islamofobiji.

Brojne javne ličnosti su poslije podržale Ahmeda, a čak ga je i predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao u Bijelu kuću. Ahmed je s porodicom ipak prihvatio poziv države Katar, tako da će preseliti u tu državu i nastaviti školovanje.