Orijentalna plesačica
4

Azra Grljević: Građa tijela nije prepreka za bavljenje trbušnim plesom

Piše: M. A.
Iako u BiH još uvijek ne postoji dovoljan broj odgovarajućih škola, sve je više izvanrednih mladih plesača različitih stilova plesa. Mlada Sarajka Azra Grljević jedna je od najperspektivnijih bh. orijentalnih plesačica, koja je za svoje umijeće i višestruko nagrađivana.

Orijentalni ples, kojeg mnogi zovu i trbušnim, jedan je od najstarijih društvenih plesova. Izvorno nastaje u Egiptu i Turskoj kao način zabave i socijalnog povezivanja žena. Trbušni ples ima mnogo stilova i podstilova, a osnovne karakteristike ovog plesa su izolirani pokreti određenih dijelova tijela, najviše pokreti karlicom i grudnim košem.

Ono po čemu je prepoznatljiv su posebno diznajnirani kostimi koje nose plesačice kako bi se pokreti što bolje vidjeli, upotreba različitih rekvizita i izvorna ili moderna orijentalna muzika. Azra Grljević, nagrađivana trbušna plesačica i instruktorica orijentalnog plesa ističe da je ovaj oblik umjetnosti generalno slabo razvijen u BiH. Naglašava kako većina ljudi ne zna šta on zapravo predstavlja, a navodi da neki i ne žele znati zato što ih prosto ne zanima.

"Oduvijek sam voljela ples. Smatram da sam stvorena da plešem jer je to nešto što mi pruža zadovoljstvo i predstavlja moj najveći izvor sreće. Sve svoje emocije mogu izraziti kroz ples i muziku. Kroz učenje u nekoliko plesnih klubova i časova raznih vrsta plesa odlučila sam probati i orijentalni ples. Nije mi trebalo dugo da savladam plesne pokrete i kombinacije jer sam odmah zavoljela stilove i muziku orijenta. Ovaj ples je nešto u čemu se ja pronalazim u potpunosti", objašnjava Azra Grljević svoju ljubav prema orijentalnom plesu.

Najvažnije je pronaći vlastiti plesni stil

Ona dalje navodi da je ples vještina za koju je potrebno puno odricanja i vremena uloženog u usavršavanje, te da nije moguće očekivati rezultate nakon nekoliko treninga.

"Svaki ples ima svoje osnovne pokrete koji se uče na početku. Mnogo je važno savladati osnovni položaj tijela, pozicije ruku i osnovne pokrete u prostoru da bi se tijelo opustilo. Poslije nekoliko mjeseci pa čak i godina tek možemo vidjeti koliko smo napredovali. U plesu je važno da pronađemo vlastiti stil kako bismo se osjećali dobro, opušteno i zadovoljno dok plešemo. Moramo naučiti kako da slušamo muziku jer nam ona pomaže da ispričamo jednu lijepu priču kroz plesne pokrete", dodala je Azra.

Plesna ekipa Azre Grljević
Plesna ekipa Azre Grljević

Iako neki u BiH trbušni ples smatraju erotiziranim oblikom umjetnosti, Azra Grljević odbacuje te navode i ističe da se ona do ovog trenutka nije susretala s komentarima zbog kojih bi se osjećala loše.

"Ja samo radim ono što volim i ono što me ispunjava. Ne mogu utjecati na tuđa mišljenja o orijentalnom plesu i svjesna sam toga. Za sve u životu što radimo uvijek će biti predrasuda. Mislim da smo se svi u nekom momentu susreli s tim u našim životima, a posebno zbog posla koji obavljamo. Trudim se da uvijek predstavim ovaj ples na najbolji mogući način kao umjetnost i tradiciju koja traje već godinama, a smatram da on u našoj zemlji nije dovoljno razvijen kako bi postojale široko rasprostranjene predrasude o njemu. Ovaj ples, kao i svaka druga umjetnost, za sobom nosi pohvale i kritike, ali ne treba nas tuđe neodobravanje ohrabriti u odluci da prestanemo plesati", naglašava ona.

Ples za sve žene bez obzira na godine i kilograme

Azra Grljević, osim što je trbušna plesačica, ujedno je i voditeljica svoje plesne škole, a također nam je kazala kako je trbušni ples umijeće uglavnom namijenjeno ženskoj populaciji.

"Orijentalni ples je prilagođen svim ženama bez obzira na starosnu dob i tjelesnu građu. Tako je i kod nas na treningu, imamo djevojke i žene svih starosnih dobi. Godine nisu presudne i nikada ne smijemo pomisliti da smo prestari za nešto. Osobe koje su do sada imale priliku da gledaju ili uče orijentalni ples uvijek su ostajale oduševljene. Za njih je ovaj ples zabavan, energičan, jednostavno drugačiji", istakla je Azra.

Najčešće se trbušne plesačice mogu sresti na raznim orijentalnim večerima, koncertima, plesnim festivalima i takmičenjima, vjenčanjima i drugim kulturnim i zabavnim događajima.

Azra Grljević s Martom Korzun i Divom Darinom
Azra Grljević s Martom Korzun i Divom Darinom

"Mnogi su zainteresirani da se oprobaju u orijentalnom plesu. Jednostavno ih privlači kultura i tradicija orijenta. Fascinirani su orijentalnim plesom, kostimima i plesačicama. Neke djevojke dolaze rekreativno na moje časove jer ih to usrećuje, dok druge žele da se ozbiljnije bave ovim plesom. Mene uvijek raduje kada moje učenice na trening dolaze da daju sve od sebe. Iako smo svjesne da imamo dosta obaveza, uvijek se potrudimo da malo vremena odvojimo i za sebe", govori ova mlada instruktorica plesa.

Za svoj rad i trud Azra Grljević i njena plesna ekipa dobili su i nekoliko prestižnih nagrada, a radila je i s nekim vrlo utjecajnim imenima iz oblasti orijentalnih plesova.

"Ja sam mnogo sretna što sam imala priliku učestvovati na orijentalnim festivalima i plesnim radionicama master učitelja. Festival na kojem sam postigla zavidne rezultate je 'Oriental Fairytales' u Beogradu. Tu sam imala priliku učiti od ruskih master učitelja Marte Korzun i Dive Darine. Na tom takmičenju osvojila sam drugo mjesto u profesionalnoj kategoriji i ponosna sam na sebe jer je konkurencija bila zaista velika. Zadnje takmičenje je bilo u Sarajevu gdje sam osvojila prvo mjesto u orijentalnoj i prvo mjesto u orijental-folk kategoriji. Mnogo sam ponosna i na svoje učenice koje su imale priliku da se takmiče i pokažu ono što su do sada naučile, a taj rad i trud je bio nagrađen i prvim i drugim mjestima u solo i grupnim kategorijama", zaključila je Azra Grljević.