lifestyle
0

Zlostavljanje osoblja novi hit u Kini

Sarajevo-x.com
Vlasnik caffe bara u istočnoj Kini smislio je zanimljiv način da privuče što veći broj gostiju. Naime, svakom gostu je dopušteno da pretuče osoblje.

The Rising Sun Anger Release Bar u Nanjingu dozvoljava svojim gostima razbijanje čaša, deranje, pa čak i udaranje posebno obučenog osoblja.

U intervjuu za China Daily vlasnik nesvakidašnjeg bara Wu Gong priznao je kako je za otvaranje ovakvog bara bio inspirisan vlastitim radnim iskustvom u inostranstvu.

Vjerovali ili ne, najčešći gosti ovog bara su žene iz showbiz svijeta. A osoblje bara čini 20 muškaraca koji moraju proći zahtjevan trening, te nositi posebnu zaštitnu opremu.

Gosti bara mogu čak i zatražiti da se osoblje maskira u osobu koju žarko žele napasti.

Kineski prolaznici su podijeljena mišljenja.

"U današnjem društvu, pritisak dolazi sa svih strana, u porodici, na poslu, od vašeg nadređenog ili partnera. Jednostavno nemamo gdje isprazniti sav nakupljeni bijes. Prilika da prebijete nekoga ko liči na vašeg šefa zvuči zaista primamljivo." -izjavio je komercijalista Chen Liang.

A trgovački agent Liu Yuanyuan smatra da nasilje nije nikakvo rješenje.

"Ako ljudi osjećaju veliki bijes, trebli bi promijeniti način života ili zatražiti pomoć psihijatra." - izjavio je Yuanyuan za novine.

Poduzetni Wu Gong mislio je na sve, te je za najteže slučajeve stresa njegovih klijenata obezbijedio savjetovanje koje pružaju angažovani studenti psihologije sa lokalnih univerziteta.