Christine Lagarde
0

"Žene su uspješniji političari, ne robuju svom egu"

Sarajevo-x.com
Christine Lagarde (Foto: AFP)
Christine Lagarde (Foto: AFP)
Pripadnice ženskog spola uspješnije su u politici od muškaraca, poručila je Christine Lagarde, francuska ministrica finansija, svoju tvrdnju objašnjavajući riječima da žene nisu robinje vlastitog libida i testosterona.

Lagarde je istakla kako je iz svog 30-godišnjeg iskustva visokoprofilirane pravnice i najmoćnije žene ministra finansija na svijetu otkrila da muškarce pokreće testosteron i ego, te da zbog toga odluke shvataju lično i ponižavaju druge ljude.

Na drugoj strani, obrazložila je ministrica, žene manje vodi libido i zato su sposobnije donositi odluke "hladne glave".

Lagarde (54) je jedna od kandidatkinja za sljedećeg premijera Francuske i 43. najutjecajnija žena svijeta, prema izboru magazina "Forbes".

Nakon hvala za žene dodala je i da "ne želi generalizovati i da je sigurna kako postoje i žene koje funkcionišu na isti način kao i muškarci".

"Ipak, uglavnom, ja iskreno vjerujem da većina žena na visokim pozicijama moći pristupa na drugačiji način nego muškarci", dodala je Francuskinja.

Nije komentarisala navode da je njen šef, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kako se pričalo, ostavio britansku kraljicu da čeka dok je vodio ljubav sa suprugom.