Veća pažnja, brža reakcija
0

Žvakanje žvakaće gume dobro za mozak

Klix.ba
Naučnici su otkrili kako je žvakaća guma zaista dobra za mozak.

Naučnici su otkrili kako je žvakaća guma zaista dobra za mozak.

Žvakanje uvijek pojačava razmišljanje i opreznost, a prema studiji, reakcija onih koji žvaću žvake je 10 posto brža nego reakcija osoba koje ne žvaću.

U straživanju provedenom u Japanu i objavljeno u žurnalu "Mozak i spoznaja" se tvrdi da se osam zona mozga aktivira samo tokom žvakanja. Jedna od teorija nudi objašnjenje kako žvakanje povećava uzbuđenje i dovodi do privremenog poboljšanja protoka krvi u mozgu.

Tokom istraživanja, volonteri su imali određene zadatke koje su trebali izvršiti za vrijeme žvakanja žvake, tokom čega im je sniman mozak kako bi se uvidjelo koja područja se aktiviraju. Tokom 30-minutnog testa učensici su pritiskali tipke desnim ili lijevim palcem kao odgovor u kojem smjeru se nalazi strijelica na ekranu.

Muškarci i žene koji nisu žvakali reagovali su za 545 milisekundi, dok je onima koji su žvakali trebalo 493 milisekunde. Utvrđeno je da su najaktivinije bile regije mozga za pokret i pažnju.

"Naši rezultati ukazuju na to da žvakanje povećava nivo uzbuđenja i pažnje, što može dovesti do poboljšanja kognitivnih djela", rekli su istraživači sa Nacionalnog instituta za radiološku nauku u Japanu.