Zdravlje
10

Žene nakon hemoterapije ne moraju ostati neplodne

Klix.ba
Naučnici su napravili novi proboj u medicini koji će doprinijeti tome da žene koje imaju rak i prolaze kroz hemoterapiju i dalje imaju mogućnost začeća.

Neki lijekovi koji se koriste tokom hemoterapije mogu privremeno ili trajno doprinijeti tome da jajnici prestanu proizvoditi jajne ćelije. Zračenje tokom terapije također može doprinijeti tome da žene ne mogu imati potpmke u budućnosti.

Istraživanje koje je provedeno u Univerzitetu Monash u Melburnu dalo je odgovor u kojem se kaže da se neplodnost uzrokovana na ovaj način može spriječiti blokiranjem dva ploteina.

Naučnici su otkrili da proteini poznati kao puma i noxa dovode do smrti oštećenih jajašaca, odnosno kada je oštećen DNK jajnih stanica, hemoterapija samo pogoršava stvari.

Profesorica Klara Scott kaže: "Ovo uklanjanje oštećenih ćelija je prirodni proces koji je bitan za očuvanje zdravlja, ali za žene koje prolaze kroz hemoterapiju to može biti poražavajuće i dovesti do neplodnosti. Kako god, ta jajašca neće biti mrtva nakon izlaganja hemoterapiji ako ih 'promaši' puma protein. I ne samo to, mogla bi se liječiti i ponovo postati zdrave ćelije".

Naučnici sugerišu da je ista stvari i sa drugim navedenim proteinom.