Zdravlje na tanjiru
19

Žene koje ne jedu crveno meso rizikuju obolijevanje od depresije

Sarajevo-x.com
Žene koje izbace meso iz jelovnika rizikuju da obole od depresije i anksioznosti, pokazala je nova studija.

Naučnici iz Australije su otkrili da žene koje konzumiraju male količine janjetine i govedine imaju dva puta veće šanse da im se dijagnosticira neki mentalni poremećaj.

Studija u kojoj je učestvovalo više od hiljadu žena je pokazala da konzumiranje proteina samo iz pilećeg mesa, ili ribe, nije zdravo koliko se vjeruje.

"Isprva smo mislili da crveno meso nije zdravo za mentalno zdravlje, no ispostavilo se upravo suprotno", kazala je Felice Jacka sa Deakin univerziteta.

Žene koje su konzumirale manje količine crvenog mesa od preporučenog su češće obolijevale od depresije i anksioznosti, čak i kada su u razmatranje uzete i druge navike, poput pušenja, fizičke aktivnosti, debljine i starosti.

"Zanimljivo je da nije uočena veza između proteina iz pilećeg mesa i ribe i mentalnog zdravlja", kazala je Jacka. Ipak, ona kaže da to ne znači da bi žene sada trebale pretjerivati sa konzumiranjem crvenog mesa.

"Već znamo da je kvalitetna ishrana važna za mentalno zdravlje. Međutim, čini se da su 3 do 4 manje porcije crvenog mesa sedmično jednako važne", naglasila je Jacka i poručila ženama da biraju organski uzgojeno crveno meso.