Zdravlje
0

Žene koje imaju migrenu sklonije depresiji

Sarajevo-x.com
Sredovječne žene imaju 40 posto više šanse da postanu depresivne ukoliko pate od hronične migrene, pokazala je nova studija. Ukoliko se žene riješe starhovite glavobolje, rizik da obole od depresije je i dalje prisutan.

"Za žene je, ukoliko pate od migrene, najveći rizik depresija. Konstantan bol razvija određenu vrstu razmišljanja i podstiče negativnu energiju", rekao je glavni istraživač Tobias Kurth iz Klinike za žene u Bostonu, prenosi portal Health.

Doktor Kurth i njegovi kolege su istraživali podatke iz Studije o ženskom zdravlju još od 2003. godine. Pregledali su medicinske nalaze 36.000 pacijentica koje su svojim ljekarima dale historiju bolesti i rezultati su pokazali da je njih 40 posto prvobitno patilo od jakih migrena, što je statistički vrlo značajan podatak.

Nakon što je u obzir uzeto godište pacijentica i njihove životne navike, uviđeno je da je migrena ipak dominirajući faktor nastanka depresije. Nije poznato koji su faktori utjecali na migrenu, ali ljekari smatraju da bi to mogli biti ulazak u menopauzu i disbalans hormona.

Doktor Kurth će istraživanje predstaviti u aprilu na Američkoj akademiji za neurologiju u Washingtonu.