Čekaju duže prije nego pozovu hitnu
1

Žene imaju dva puta veću šansu da umru nakon srčanog udara

Klix.ba
Žene čekaju duže od muškaraca prije nego pozovu hitnu pomoć nakon srčanog udara, čime se stavljaju u mnogo veći rizik.

Novo istraživanje je takođe pokazalo i da doktori vode manju brigu o ženama nakon srčanog udara nego o muškarcima.

Srčana oboljenja i srčani udari su mnogo češći kod muškaraca, zbog čega neki doktori vjeruju da je to kod žena jako rijetka pojava. Istraživanje urađeno u Bretanji u Francuskoj je pokazalo da žene imaju dva puta veću šansu da umru nakon srčanog udara od muškaraca. One koje su preživjele su duže vremena provodile u bolnici nakon toga i imale su više komplikacija.

Dr. Guillaume Leurent, iz centralne bolnice Univertiteta u Rennesu, je rekao: "Ovi rezultati pokazuju da žene moraju biti opreznije kada su u pitanju bolovi u grudima i tražiti medicinsku pomoć brzo kako bi se smanjilo vrijeme u kojem je srčani mišić bez kisika. Ženama treba više vremena da pozovu hitnu pomoć kada osjete bolov u grudima jer ne vjeruju da bi to mogao biti srčani udar. Većina žena misli da je to isključivo problem muškaraca. To misli i veliki broj doktora. Potrebno je uraditi kampanje kako bi se povećala svijest kod doktora i javnosti o ovom problemu kod žena."

Istraživanje je urađeno na 5.000 osoba, od kojih su 1.174 bile žene. Žene koje su imale srčani udar su bile starije od muškaraca. Prosječna starost žena je bila 69 godina, a muškaraca 61 godina.

Nakon početka simptoma srčanog udara žene u prosjeku čekaju sat vremena prije nego pozovu hitnu pomoć, dok muškarci hitnu pomoć zovu u prosjeku nakon 44 minute.

Devet posto žena je umrlo nakon dolaska u bolnicu. Kod muškaraca ta brojka iznosi četiri posto.