Svjetski dan srca
0

Zdravim životom do zdravijeg srca

FENA
Ukupno 80 posto smrtnih slučajeva izazvanih kardiovaskularnim oboljenjima moglo bi da bude izbjegnuto djelovanjem na tri glavna faktora rizika - pušenje, nezdrav način ishrane i fizičku neaktivnost, podsjetili su ljekari povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca koji organizuje Svjetska kardiološka federacija.

Istraživanja su pokazala da različite životne navike stečene u porodici imaju trajni efekat na kasniju opasnost od smrtnih slučajeva izazvanih srčanim oboljenjima, prenose francuski elektronski mediji.

Smrtni slučajevi izazvani tim oboljenjima utiču sa 29 posto na globalnu smrtnost u svijetu.

Usvajanjem nekih zdravih navika u porodici je, međutim, moguće živjeti duže i zdravije, naveli su kardiolozi koji se zalažu za četiri osnovne mjere u porodici - nekonzumiranje duhana, punjenje frižidera i ostava zdravim namirnicama, ograničavanje vremena koje se provede pred televizorom na najviše dva sata dnevno i organizovanje aktivnosti u prirodi (uključujući hodanje i vožnju biciklom kada je god moguće izbjeći vožnju kolima).

Ljekari, osim toga, preporučuju i kontrolu četiri veoma individualna parametra kao što su krvni pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi, kao i indeks tjelesne mase.