Zdravlje
17

Zbog rijetkog poremećaja ima stotine orgazama dnevno: "Ovo mi uništava život"

Klix.ba
Cara Anaya (39) iz Arizone živi sa suprugom Tonyjem Carlisijem i njihovim sinom i na prvu ne izgleda nimalo drugačije od ostalih. Ipak, Cara pati od rijetkog zdravstvenog poremećaja konstantnog genitalnog uzbuđenja, usljed kojeg u samo dva sata doživi i do 180 orgazama koje ne može kontrolisati.

Ovo stanje je Cari dijagnosticirano prije tri godine, a kaže kako joj uništava život. Otkrila ga je za vrijeme kupovine, kada je shvatila kako je sve što vidi, pomiriše i dodirne seksualno uzbuđuje, nakon čega se uspaničila. Pala je na pod i počela doživljavati višestruke orgazme.

"Bilo je ponižavajuće, zbunjujuće i sramotno. Kad ste u društvu djece, osjećate se kao pervertit zbog svih ovih intenzivnih emocija koje vas obuzimaju. Niko to ne može razumjeti", priča Cara, koja dodaje kako joj je posebno teško zbog njenog sina za kojeg želi da ima normalno djetinjstvo, ali je premlad i još uvijek mu ne može objasniti šta se dešava.

Cara se trudi izbjegavati boravak na javnim mjestima kao što su parkovi, ulice i trgovine, što posebno utječe na kvalitet njenog života.

"Moram naučiti kontrolisati svoje uzbuđenje, zadržati bezličan izraz lica i disati. Ovo mi uništava život jer mi pravi zbrku u glavi i utječe na raspoloženje. Dođu dani kad je toliko loše da samo želim navući zastore i nikad ne ustati iz kreveta", priča Cara, te dodaje kako nekad dođu i "dobri dani", kad doživljava tek desetak orgazama dnevno i kad je podnošljivije živjeti s ovim poremećajem.

Posjetila je brojne ljekare, neurologe i ginekologe i prošla razne testove, a također se konsultovala i sa psihijatrom. Niko od njih nema rješenje.

Ovo stanje dovodi do dehidracije, donosi joj ozljede na koljenima i člancima, kao i probleme sa snom, a zbog njega je čak morala i da se odrekne svog posla konobarice.

"Svom šefu ne možete baš reći - mislim da neću moći danas doći na posao budući da patim od višestrukih orgazama", navodi Cara.

Ovaj poremećaj utječe i na njen brak. Zbog velike količine hormona u njenom tijelu stalno ima potrebu za fizičkim dodirima i pažnjom. I iako sa mužem i dalje ima seksualne odnose, oni su izvor frustracije, budući da je konstantno uzbuđena.

"Zbog ove se bolesti osjećam izuzetno usamljeno jer me niko ne razumije, a i tako se malo zna o ovom poremećaju. Trenutno tražim podršku online zajednice, budući da čak ni ljekari ne znaju lijek. Samo želim da prestane", rekla je na kraju očajna Cara.