Zdravlje
155

Zapanjujuća transformacija: Bolovao je od raka, a sada je uspješan bodybuilder

Klix.ba
Zach Zeiler iz Michigana imao je 15 godina kada mu je dijagnosticiran Hodgkinov limfom, zbog čega je strašno mnogo smršavio. Četiri godine nakon toga je objavio nevjerovatne fotografije. Ne samo da je pobijedio ovu opaku bolest, već je vratio kilažu i postao uspješan bodybuilder.

Nevjerovatna transformacija rezultat je svakodnevne vježbe koju je počeo još tokom liječenja.

"Počeo sam dizati tegove tokom radijacije jer sam znao da će mi pomoći da dobijem na težini i izgledam manje bolesno. To je bio odličan način da kanalizujem svoju ljutnju i postao sam ovisan o tome. To je postala moja strast", rekao je Zach koji sada ima 20 godina.

Zeiler je postao zvijezda društvenih mreža. Na YouTube kanalu ima 11 miliona pregleda, a na Facebooku 68.000 fanova.

Zachu je bio dijagnosticiran Hodgkinov limfom koji je fatalan ukoliko se otkrije u kasnijoj dobi. Imao je alternativne simptome poput znojenja noću, što je ukazivalo na to da bolest napreduje. Ljekari su mu odmah uključili hemoterapiju i radioterapiju. Njegova porodica bila je šokirana dijagnozom jer je bio sportista i zdrav tinejdžer.

"Jedan dan Zach je ležao na podu u mojoj sobi. Prošla sam pored on mi je rekao 'Mama, izvini, krevet ti je mokar od mene'. Bio je sav oznojen od glave do pete. Primjećivala sam da se to pojačavalo i kući je dolazio iscrpljen što mi je nije bilo povezivo s njim jer je bio sportski tip. Moj otac je umro od te bolesti i onda smo primijetili da Zach ima iste simptome te smo posumnjali. Tada sam prvi put vidjela oca da plače", prisjetila se njegova majka Joanna.

Sve vrijeme uz Zacha je bila njegova djevojka Tara Hurley. Bila je slomljena kada je čula dijagnozu.

"Nikada neću zaboraviti njen izraz lica kada smo je dovezli kući i rekli od čega Zach boluje. Bila je potpuno slomljena", rekla je Joanna.

Tara i Zach su se počeli zabavljati dva mjeseca prije nego što mu je dijagnosticirana bolest. Sada su zajedno pet godina i prošli su sve zajedno.

Zach sada postavlja videosnimke na YouTube kanal sa željom da inspirira druge.

"Moji prijatelji i porodica su bili impersionirani progresom u dobijanju mišića i to mi je mnogo značilo. To me je motiviralo da nastavim. Ne planiram prestati i želim inspirirati što više ljude da postignu svoje ciljeve. Trenutno razvijam svoju web stranicu putem koje ću moći raditi sa pojedincima i pomagati im da postignu svoje ciljeve", rekao je Zach.