Vinsko sirće od davnina je poznato kao začin salatama i jelima od ribe, no poznato je i kao narodni lijek. Novo istraživanje provedeno u Japanu dokazuje da octena kiselina ubrzava razgradnju masnih naslaga u organizmu čak i do 10 posto što će svakako obradovati mnoge ljude koji se bore s prekomjernim kilogaramima.
Vinsko sirće pravi se od crnog ili bijelog vina,a što je vino kvalitetnije, to će i ocat biti bolji. Vinski ocat sadrži slijedeće minerale i elemente u tragovima: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo i bakar.
Poznato je da određene količine crnog vina djeluju povoljno na kardiovaskularni sistem. Zaštitno djelovanje vina na kardiovaskularni sustav pripisuje se tvari nazvanoj resveratrol, koja se nalazi u crnom grožđu. Ova fitohemikalija ima snažno antioksidativno djelovanje, a ujedno je i nosilac boje vina.
Ista fitohemikalija nalazi se i u vinskom sirćetu.
Vinski ocat koristi se kao začin i konzervans, a poznat je i po svom antiseptičnom i protuupalnom djelovanju u narodnoj medicini. Poznato je da vinsko sirće ima antibakterijsko djelovanje, ovisno o koncentraciji. Od davnina je u narodnoj medicni vinski ocat poznat kao sredstvo za ispiranje rana, dezinfekciju posjekotina, za obloge kod udaraca i nagnječenja, dezinfekciju kože, kod upala i povišene temperature, za ispiranje usne šupljine i inhalacije kod prehlade.
Studija je objavljena u naučnom magazinu Journal of Agricultural and Food Accumulation.