Nokturija utječe na kvalitet života
0

Ustajanje noću smanjuje produktivnost na poslu

Klix.ba
Ljudi koji tokom noći ustaju kako bi otišli u toalet manje su produktivni od onih koji prespavaju cijelu noć, tvrdi se u novoj studiji.

Nokturija, stanje kada se osoba budi jednom ili više puta tokom noći kako bi urinirala, vodi ka značajnom gubitku produktivnosti u poslu, navodi se u studiji predstavljenioj na Kongresu Evropske asocijacije urologa u Milanu.

Istraživači su pregledali 261 ženu i 385 muškaraca s tim simptomom te su ispitali njihovu standardnu poslovnu produktivnost i aktivnost.

Otkrili su kako nokturia reducira poslovnu produktivnost za 24 posto, što je mnogo više u odnosu na gubitak produktivnosti osoba sa astmom ili hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti.

"Nokturija je problem koji pogađa oko trećinu odraslih, ali često se shvata manje ozbiljno od drugih hroničnih stanja u smislu utjecaja na kvalitet života. Ovi podaci pokazuju da nokturija negativno utječe na san i dnevne aktivnosti, te da utječe na poslovnu produktivnost poput drugih hroničnih stanja. Pacijenti s nokturijom bi trebali tražiti sprecifične tretmane za svoje oslabljeno stanje", rekao je profesor urologije Philip Van Kerrebroeck sa Univerziteta Maastricht u Holandiji.