Čuvajte svoje zdravlje
23

Treba li mijenjati četkicu za zube nakon što smo bili prehlađeni?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ljekari tvrde da je dobro očistiti dom nakon što smo bili prehlađeni. Predlažu skidanje posteljine, pranje odjeće, ali i brisanje svih površina u kući kako bi se riješili bakterija. No, da li to znači da trebamo mijenjati i četkicu za zube?
Četkica za zube jedan je od onih predmeta koji je bio izravno u kontaktu s našom prehladom, tako da je najbolje da i nju zamijenimo nakon što smo bili bolesni.

Prema stomatologu Garyju Liuu iz Kalifornije, ovo je naručito važno ako imate posla s infekcijama poput oralnog herpesa, gripe, upale grla, pa čak i običnih prehlada.

Bakterije mogu živjeti na četkici za zube između 24 sata i nekoliko sedmica ovisno o tome o kojoj vrsti bakterija je riječ. Stoga je važno mijenjati četkicu zbog mogućnosti od nove infekcije.

Ono što bi vas moglo zbuniti jeste da ne biste trebali mijenjati četkicu dok ste bolesni. Korištenje iste četkice dok ste bolesni neće produžiti vaše loše zdravstveno stanje. Također, ono što bi moglo biti kontradiktorno jeste da ne morate stavljati poklopac na vašu četkicu dok ste bolesni, jer većina bakterija umire u prisutnosti kisika.