Austrija
0

Svaki četvrti građanin smatra se pesimistom

FENA
Svaki četvrti građanin Austrije starosti između 20 i 24 godine smatra sebe pesimistom, pokazala je anketa Instituta za istraživanje javnog mnijenja "GFK Austrija".

Pokazalo se i da mladi između 15 i 19 godina imaju izraženo pozitivan odnos prema životu, dok su žene između 20 i 29 godina posebno melanholične.

Muškarcima probleme pravi i starost, budući da one starosti između 50 i 59 godina najčešće muče negativne misli.

Socijalno slabije situirani ljudi su takođe, kako se pokazalo, pesimističnije nastrojeni.

Takođe se osam od deset Austrijanaca ubraja u optimiste, a najviše ih je u grupi između 60 do 69 godina. Među njima se nalaze većim dijelom osobe koje su tjelesno vitalne i koje i nakon penzionisanja uživaju punim plućima u životu.

Pozitivno razmišljanje o životu se uočava i kod samostalnih privrednika, onih koji bolje zarađuju i u porodicama s djecom.

Regionalno gledano, u Austriji su stanovnici pokrajine Koruška optimističniji nego što je to slučaj u drugim pokrajinama.

Pesimisti su, prema zaključcima ovog instituta, češće samci i osobe koje imaju manje kontakata od prosjeka.

Pokazao se i veliki značaj interneta, kao mosta prema vanjskom svijetu. Naime, anketa je pokazala da svaki drugi pesimista koristi više puta dnevno internet. Više od polovine je navelo da se osjeća pod stresom zbog škole, posla, porodice i zdravstvenih problema.