Zdravlje
6

Svaki 10. Evropljanin ima neki stadij hronične bubrežne bolesti

Klix.ba
U organizaciji Šifild Instituta za bubrežne bolesti iz Velike Britanije, Klinike za hemodijalizu i Klinike za nefrologiju i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, u Institutu za NIR danas će biti održana Radionica o temi "Akutna bubrežna ozljeda - novine".

Radionica je od izuzetnog značaja za prevenciju akutne i hronične bubrežne bolesti, ali i dizanje svijesti o hroničnoj bolesti bubrega, a tim povodom Univerzitetski klinički centar Sarajevo posjetit će eminentna imena koja se bave bolešću bubrega.

Šefica Klinike za hemodijalizu UKCS, prof.dr. Halima Resić kazala je da su Klinika za hemodijalizu UKCS i Šifild Institut za bubrežne bolesti iz Velike Britanije, postali SRC(sestrinski Centar) 2013. godine, pod okriljem Svjetskog Udruženja nefrologa (ISN), a taj program trajao je do 2015. godine.

Hronična bubrežna bolest predstavlja svjetski zdravstveni problem jer učestalost bubrežne bolesti dramatično raste, nakon 60 godina.

"Hronična bubrežna bolest ima pet stadija, a prva tri stadija ostaju neprepoznati. Hronična bubrežna bolest ostaje neprepoznata, te u Evropi svaki deseti stanovnik ima neki stadij hronične bubrežne bolesti. Pacijenti sa hroničnom bubrežnom bolesti imaju tri puta veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja", istakla je prof.dr. Resić kazavši da je Klinika za hemodijalizu UKCS dobila certifikat - level C, sa ciljem da postanu centar kliničke izvrsnosti sa aktivnim dijaliznim programom.

Ona je dodala da je cilj ovog programa bio poboljšati otkrivanje hronične bubrežne bolesti u Kantonu Sarajevo, primjenom odgovarajuće formule za procjenu bubrežne funkcije, te upoznati nenefrologe odnosno ljekare porodične medicine o tome.

Rezultati iz Kantona Sarajevo i UKCS su sljedeći:
  • U perodu 2014/2015 u Kantonu Sarajevo ukupno je ispitano 1.216 pacijenata, u domovima zdravlja, a 97,3 % ispitanih pacijenata, imalo je neki od prva tri stadija hronične bubrežne bolesti, dok je 3,7% pacijenata imalo četvrti i peti stadij, kada se javljaju nefrologu.

  • Srednja životna dob pacijenata, bila je 60 godina, a među ispitanicima je bilo više žena nego muškaraca.

  • U Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo u prvih šest mjeseci 2015.godine, ispitano je 620 pacijenata, sa različitih Klinika i prva tri stadija HBB otkrivena su kod 92,1% ispitanih pacijenata, a kod 7,9% ispitanika ustanovljen je četvrti i peti stadij, kada se pacijenti već javljaju nefrologu.

Ovakve analize su najbolji način prevencije i akutne bubrežne bolesti, jer su Klinika za hemodijalizu i Šifild Institut unaprijedili svoju saradnju, te postali Level B, sa ciljem prevencije akutnog oštećenja bubrega, zbog čega se i organizira predstojeća radionica.