Obratite pažnju
21

Šta se može dogoditi vašem tijelu ako konzumirate previše soli

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada je riječ o unosu soli u organizam, zdravstvene preporuke posljednjih nekoliko decenija ukazuju da unos ne bi trebao biti veći od 23000 miligrama odnosno jedne kašičice soli na dan.
Međutim, smanjenje unosa soli nije često glavni prioritet u prehrani za većinu, osim ako nemaju problema s visokim krvnim pritiskom. Ipak, postoji niz zdravstvenih posljedica koje ukazuju da biste trebali smanjiti unos soli.

Osjećaj natečenosti

Kada jedete veću količinu soli uzrokujete porast razine natrija u krvi, a to bubrezi kompenziraju zadržavanjem tekućine kako bi uravnotežili i normalizirali razine. Posljedice su obično privremene, ali mogu biti neugodne. Natečeno lice, noge ili ruke znak su da biste trebali smanjiti unos soli.

Osjećaj žeđi

Svaki obrok s visokim sadržajem soli može izazvati intenzivnu žeđ. Osjećajući povećanje natrija u krvi, receptori u bubrezima i mozgu pokreću osjećaj žeđi. Tijelo koristi žeđ kao zaštitni mehanizam pa ćete biti natjerani na hidrataciju i snižavanje koncentracije natrija.

Glavobolje

Konzumacija soli kod nekih ljudi izaziva trenutni porast krvnog pritiska, a glavobolje su čest simptom visokog krvnog pritiska. Međutim, to se ne odnosi samo na ljude koji imaju probleme s visokim krvnim pritiskom. U istraživanju iz 2014.godine na Johns Hopkinsu, istraživači su otkrili da su oni koji jedu najviše soli imali najveću učestalost glavobolja.

Povećava se rizik za stvaranje bubrežnog kamenca

Konzumiranje više soli može vas učiniti podložnijim stvaranju bubrežnih kamenaca. To je zato što višak soli povećava količinu kalcija u urinu. Bubrežni kamenci nastaju kada se kalcij spoji s oksalatima ili mokraćnom kiselinom u mokraći i počnu stvarati kristale. Kako ovi kristali postaju veći, postaju kamenci koji mogu otputovati u urinarni trakt i zaglaviti se.

Možete povećati rizik od demencije

Čini se da visoke razine soli povećavaju razine upalnog spoja u mozgu što dovodi do oksidativnog oštećenja i počinje ometati protok krvi. Prema istraživanjiima iz 2018. godine, prehrana s visokim udjelom soli povezana je s izazivanjem demencije kod miševa. Istraživači vjeruju da bi učinci mogli biti slični kada je u pitanju demencija kod ljudi.