Ljekari ih spasili od teške bolesti
0

Sestre žive bez želuca

Sarajevo-x.com
Ravindra i Meeta Singh (Foto: SWNS)
Ravindra i Meeta Singh (Foto: SWNS)
Sestrama Ravindri i Meeti Singh ljekari su morali ukloniti želudac kako bi pobijedile rak koji je ubio pet članova njihove porodice. Obje nose rijetki mutant E-cadheri gena, viđen kod oko 100 porodica u svijetu, što ih čini više sklonim raku želuca i dojke, javlja BBC.

Ravindra (30) je već imala rak želuca u trenutku kad je imala operaciju, dok se Meeta odlučila na operaciju iz preventivnih razloga. Gotovo godinu nakon operacije sestre iz Liverpoola kažu kako uče živjeti opet, ali priznaju da im ide prilično teško.

"Ja sam puno bolje nego što sam bila u ranijim mjesecima, ali očito još uvijek postoje nuspojave od uklanjanja želuca", rekla je Ravindra, dodavši da se često osjeća umorno i ima vrtoglavicu.

Još uvijek se plaši izaći van i uživati u obroku u restoranu.

"Kad sam tek izašla iz bolnice mogla sam jesti tek minimalne količine hrane, koje su gotovo mogle stati u kašiku. Ali, poslije skoro godinu dana, sad jedem oko trećine onoga što sam navikla jesti prije operacije, tako da mogu reći da se situacija popravlja", priča Ravindra.

No, ako bi se prejela ubrzo bi došlo do problema: počela bi osjećati nelagodu, probavne smetnje i dobila bi dijareju. Meeta je dodala kako dosta toga ovisi i o hrani koju jedu, ako je to hrana koju ne smiju jesti, poput hljeba, tad dođe do problema. Obje sestre su dosad izgubile oko 20 posto svoje tjelesne težine, a Ravindra ima samo 50,8 kilograma. Ljekar Simon Dexter je istakao kako je bila potrebna opsežna operacija da bi djevojke mogle živjeti bez želuca.

"Glavna uloga želuca je je u pohranjivanju hrane. To nam omogućava da uzmemo veliki obrok i da ne brinemo neko vrijeme o tome nakon što jedemo. No, kad nemate želudac, tad morate imati puno malih obroka kojim ćete puniti crijeva", kazao je on i dodao:

"Kiseline u želucu i pomažu u sterilizaciji hrane, ali to nije toliko značajno. Također, pomažu apsorpciju željeza i vitamina B12, tako da trebate određene dodatke u ishrani s kojima u konačnici izbjegnete veće posljedice".

Meeta (25) ističe kako je osjećala da nema previše izbora.

"Odlučila sam se za prevenciju, zbog porodične prošlosti i činjenice da je moj tata umro od raka kad mi je bilo 10 godina. Kad je sestra dobila rak, tad sam odlučila", kaže Meeta.

Dodala je kako je rak želuca posebno težak, jer se često razvije prije nego što pacijent počne osjećati simptome, a tad ga je teško liječiti.