Zdravlje
0

Revolucionarna promjena u tretmanu karcinoma jetre i u BiH

FENA
Lijek Nexavar (Sorafenib), koji je po prvi put predstavljen ljekarima u Bosni i Hercegovini, predstavlja revolucionarnu promjenu u tretmanu karcinoma jetre, a nudi i nove terapijske mogućnosti u tretmanu karcinoma bubrega, istaknuto je na stručnom predavanju koje je održano jučer u Sarajevu.

Stručna predavanja za 50 ljekara specijalista onkologa, gastroenterohepatologa, urologa i drugih specijalista iz cijele BiH održali su prof. dr. Nermina Obralić i dr. med. sci. Semir Bešlija, sa Instituta za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Obralić upoznala je ljekare sa rezultatima svjetskih istraživanja, kao i korištenjem lijeka u tretmanu karcinoma bubrega.

Dr. Bešlija je, također, govorio o poboljšanjima do kojih je korištenje ovoga lijeka dovelo u liječenju karcinoma jetre. Podvukao je da rezultati svjetskih istraživanja govore da je kod 50 posto pacijenata zaustavljena progresija bolesti, dok je kod 30 posto pacijenata značajno produžen životni vijek. Nexavar (Sorafenib) je prvi i jedini lijek u svijetu registriran za tretman karcinoma jetre.

U Bosni i Hercegovini je ovaj lijek registriran za tretman karcinoma bubrega prije šest mjeseci, a za tretman karcinoma jetre prije mjesec i po dana.

Cijena tretmana lijekom Nexavar (Sofrenib) u našoj zemlji iznosi 5.000 eura, no iz bh. predstavništva Bayer Shering Pharme, proizvođača i distributera ovog lijeka očekuju da će lijek značajno pojeftiniti nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, kojim će naša zemlja biti obavezna ukinuti carine na proizvode iz EU, saopćeno je iz "PRag" d.o.o. - Društvo za medijsku promociju, odnose s javnošću i marketing.