Redovnim konzumiranjem jabuka žene čuvaju srce od infarkta
Naučnici su otkrili da jabuke znatno smanjuju nivo masnoće u krvi i to kod žena nakon menopauze. To je ujedno i najrizičnija grupa kod koje može doći do srčanog i moždanog udara.
Konzumiranjem jabuka redovno u trajanju od šest mjeseci smanjit ćete nivo holesterola za jednu četvrtinu. Najveći uspjeh je u tome što se smanjuje nivo "štetnog" holesterola od kojeg se stvaraju ugrušci u krvi i tako dolazi do zažepljenja krvnih sudova.
Procijenjeno je da oko 45 posto žena u postmenopauzi pati od različitih bolesti srca ili da su pod rizikom od moždanog udara. Naučnici kažu kako do menopauze žene imaju neku vrstu prirodne zaštite od ifarkta, no, u dobi od 50 godina pa nadalje rizik se naglo povećava.
U ovom istraživanju je učestvovalo 160 žena koje su prošle kroz menopauzu, a koje su se pridržavale uputstava da svakodnevno jedu jabuke. Nakon početnog mjerenja holesterola u krvi i na kraju perioda od šest mjeseci, moglo se jasno vidjeti da se nivo štetnih masnoća smanjio za 24 posto, prenosi Daily Mail.