Zdravlje
0

Proteinski prah za bodybuilding može produžiti život 10 godina

Sarajevo-x.com
Proteinski prah kojeg masovno koriste bodybuilderi skriva tajnu dugog i zdravog života, tvrde naučnici.

Rastopljen u vodi, proteinski prah hrani mišiće, poboljšava kondiciju, ravnotežu i koordinaciju.

Proteinski prah koji se može kupiti i prodavnicama zdrave hrane te putem interneta, produžava životni vijek za 12%.

Zapanjujući rezultati su dobijeni nakon testova nad životinjama, ali kada se radi o ljudima to bi značilo oko deset dodatnih godina života.

Talijanski istraživači vjeruju da dnevno uzimanje proteina od perioda srednjih godina zapravo predstavlja "eliksir života" te pomaže milionima ljudi da u starosti budu zdraviji.

Pomješani s mlijekom ili sa nekom kašom, proteini ojačavaju slabe i umorne mišiće što uveliko smanjuje rizik od bolnih padova i lomova u starosti.

Kada se koriste u kasnijem životnom stadiju, proteini obezbjeđuju dodatnu energiju osobama koje imaju problema sa srcem, plućima i slično.

"Podaci koje smo dobili istraživanjem ljudima su nas motivisali da preporučimo ljudima srednjih godina da počnu koristiti proteinske suplemente", rekao je istraživač i profesor Enzo Nisoli sa Univerziteta u Bresciji koji je dao miševima vodu sa aminokiselinama koje izgrađuju proteine.

Tri razgranata lanaca aminokiselina koja su korištena su leucin, izoleucin i valin. Miševi koji su konzumirali proteine su živjeli osamdeset dana duže nego prosječni miševi.

Vrlo je važno to što proteinski prah nema nekih sporednih efekata.

Još uvijek nije poznato da li svi proteini koji se prodaju pod različitim imenima među kojima je i Aminotrofic produžavaju ljudski život, a profesor Nisoli kaže da barem imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Kada se uzima od pedeset i pete godine, proteinski prah utiče na poboljšanje zdravlja u starosti.

Kod osoba koje ga koriste u poodmakloj životnoj dobi može pomoći u borbi sa problemima sa srcem, plućima i dijabetesom.

Eksperimenti na životinjama su također pokazali da uzimanje proteina dok je čovjek mlad i zdrav ima malo ili nimalo efekta.

Tri aminokiseline koje se nalaze u proteinskom prahu taakođer se nalaze u velikim količinama u pilećem mesu. Kada se uzimaju kao dodatak ishrani, proteini se ne moraju probavljati i u krvotok ulaze jako brzo.

Profesor Nisoli tvrdi da proteini podstiču povećanje broja mitohondrija koje hranu pretvaraju u energiju koju koristi tijelo i mozak.

Proteini također štite tijelo od opasnih molekula koje utiču na starenje tkiva i ćelija, dok s druge strane potiču aktivnost gena koji doprinose dugovječnosti.