Zdravlje
0

Propao eksperiment: Naučnici sumnjaju u studiju o liječenju Alzheimerove bolesti

SRNA
Četiri odvojena naučna tima saopštila su da nisu uspjeli da ponove rezultate studije o novom lijeku protiv Alzheimerove bolesti kod miševa.

"Željeli smo da ponovimo to istraživanje da bismo vidjeli da li možemo da ga nadogradimo, ali nismo uspjeli", izjavio je David Borchelt, profesor neurologije sa Univerzitata u Floridi.

On je dodao da je važno da se ovo saopšti javnosti i da je potrebno biti oprezniji prema pacijentima, prenio je AFP.

Studija objavljena 2012. godine u američkom žurnalu "Nauka" privukla je veliku pažnju. Tada je objavljeno da su miševi koji su liječeni beksarotenom ubrzo postali pametniji i da su uzroci nastanka Alzheimerove bolesti počeli da nestaju u roku od nekoliko sati poslije uzimanja lijeka.

Vođa tog istraživanja Gary Landreth tada je rekao da je čitav tim bio šokiran i zadivljen, jer nikada nije viđeno tako nešto.

Stručnjaci iz Belgije i Chicaga pokušali su da ponove ovaj eksperiment, ali su saopštili da nisu uspjeli da dobiju opisane rezultate.

Naučnici su objavili da u njihovim studijama nije bilo utjecaja na promjene u mozgu koje dovode do Gary Alzheimerove bolesti ni kod jedne od tri testirane grupe miševa. Kod četvrte grupe miševa desile su se određene promjene, ali one ne mogu biti prisane dejstvu lijeka.

Ovi rezultati su upozorenje ljekarima da ne prepisiju beksaroten kao lijek za Alzheimerovu bolest, naglasili su istraživači. Ovaj lijek poznat je i pod imenom targretin.