Zamjena za antidepresive
0

Probiotički jogurt bi mogao pomoći u liječenju depresije

Sarajevo-x.com
Probiotički jogurt je koristan za zdravlje crijeva, a naučnici sada vjeruju da bi se mogao koristiti u liječenju depresije, piše Daily Mail.

U najnovijem istraživanju je otkriveno da bakterije u crijevima imaju direktan utjecaj na mozak miševa. Moguće je da je isti slučaj i sa ljudskim mozgom. Ukoliko se to ispostavi tačnim, naučnici bi mogli razviti nekoliko načina za liječenje depresije i anksioznih poremećaja.

Crijevna oboljenja su povezana sa psihičkim poremećajima uzrokovanim stresom u prošlosti. To je motivisalo naučnike da istražuju tu vezu.

Tokom eksperimenata sa miševima, naučnici su ih hranili vrstom supe koja sadrži Lactobavillus rhamanosus JB-1, vrstu bakterije koja se prirodno nalazi u digestivnom sistemu. Miševi koji su jeli ovakvu hranu su pokazali manje znakova stresa, napetosti i depresije u odnosu na one koji nisu jeli ovu hranu.

Miševi su bili izloženi stresnim situacijama tokom eksperimenta, kao što je stavljanje u lavirint. Oni koji su jeli hranu s pomenutom bakterijom su imali manji nivo hormona kortikosterona, što znači da su bili pod manjim stresom.

"Utjecajem na crijevne bakterije možete proizvesti različite efekte na mozak i ponašanje. Probiotički jogurt bi mogao biti zamjena za antidepresive", izjavio je irski naučnik John Cryan.

No, Cryan je naglasio da ljudi koji pate od depresije ne mogu tek tako otići u prodavnicu i kupiti jogurt, jer željeni efekat zavisi od vrste probiotika u njima. Cryan vjeruje da će daljim istraživanjem i razvojem probiotici imati manje sporednih efekata od drugih antidepresiva poput Valiuma.

Vezani članci