Zdravlje
0

Poznavanje ishrane parazita korisno za borbu protiv njih

FENA
Australijski istraživači razrađuju tehniku kojom bi neki parazitski organizmi bili izgladnjivani do smrti. Od ovih parazita ljudi se, inače, liječe medikamentima, ali je taj proces često težak, prenosi Reuters.

U istraživanju na Melburnškom univerzitetu, kojim je rukovodio Malcolm Meconvile, korišten je parazit leišmanija, koji se prenosi ujedom jedne vrste mušice pjeskare.

Poslije perioda inkubacije, ovaj parazit izaziva velike rane na koži, groznicu, anemiju i oštećenja na slezeni i jetri. Leišmanijom je u svijetu zaraženo 12 miliona ljudi, u obje Amerike, na Bliskom istoku i u dijelovima Azije, a taj parazit je u posljednje vreme postao otporniji na postojeće medikamente.

Australijski istraživači su leišmaniji ponudili širok izbor hrane. Korišćenjem visoko osetljive opreme su utvrdili koje su nutritivne materije apsorbovane i razložene u organizmu spomenutog parazita.

Ispostavilo se da je za leišmaniju šećer u velikoj mjeri izvor energije i uvjet rasta, što je predstavljalo prilično iznenađenje, jer su neka ranija istraživanja ukazivala da ovaj parazit može da koristi mnogo širi dijapazon nutritivnih materija (između ostalog aminokiseline, masti itd.).

Australijski istraživači sada razmatraju mogućnost razvoja lijeka koji bi omeo metabolizam šećera u leišamaniji. Takav lijek ne samo da bi spriječio parazita da raste i napada nova tkiva već bi ga učinio ranjivijim na odgovor imunološkog sistema domaćina.