Novo istraživanje
0

Početak i kraj braka podjednako potiču debljanje

Sarajevo-x.com
Početak bračnog života, kao i njegov kraj podjednako mogu potaknuti debljanje, rezultati su istraživanja Američkog sociološkog društva.

Povećanje tjelesne težine najviše je u prve dvije godine nakon vjenčanja, odnosno razvoda, a debljanju su sklonije novopečene mladenke.

Istraživači su posmatrali ljude od 1986. do 2008., a studija je uključivala praćenje njihovog indeksa tjelesne mase (BMI) i bračnog statusa. Istraživači su, zatim, uspoređivali BMI ljudi koji su se tek vjenčali ili razveli sa onima koji su već bili u braku nekoliko godina ili su bili sami.

Rezultati su pokazali da je povećanje težine povezano sa početkom braka, odnosno sa razvodom, a posebno je to izraženo kod žena.

One imaju 48 posto veći rizik od debljanja, dok je samo 28 posto muškaraca prijavilo neznatno povećanje težine nakon stupanja u brak, a 21 posto nakon razvoda.

"Sve bračne promjene su svojevrstan šok za organizam koji uzrokuje povećanje tjelesne težine. Radi se o značajnoj životnoj promjeni koja može dovesti do promjena u načinu prehrane", kaže Dmitry Tumin, autor studije.

Iako se radi o neznatnom povećanju tjelesne težine, ono, ipak, može predstavljati opasnost po zdravlje ljudi, tvrdi studija.