Naučnici potvrdili
1

VIDEO / Pjesma Weightless usporava disanje i smanjuje stres

Sarajevo-x.com
Britanski bend Marconi Union iz Manchestera je, u saradnji sa muzikoterapeutima, kreirao pjesmu koju su naučnici opisali kao najopušteniju pjesmu ikada snimljenu. Pjesma se zove Weightless, traje osam minuta, i nije preporučljivo slušati je dok vozite jer vas može uspavati.

Izuzetno pažljiv odabir ritma, basa i osnovne melodije pomaže srcu da uspori otkucaje, smanji krvni pritisak i umanji nivo hormona stresa kortizola. Trio iz Machestera je sarađivao sa muzikoterapeutima kako bi otkrili koja melodija usporava disanje i smanjuje aktivnosti mozga.

Naučnici su pustili pjesmu Weightless, preslušalo ju je 40 volonterki i dokazano je da pjesma djeluje smirujuće čak više od pjesama Enyae, Mozarta i Coldplaya. Naučnici su dokazali da je najnovija pjesma za 11 posto opuštenija od bilo koje druge. Za potrebe snimanja korišteni su gitara, klavir i snimci zvukova u prirodi.

"Weightless je savršena pjesma za kraj stresnog dana, kada pomislite da vam je zaista puno stvari na pameti, a da se morate sabrati i opustiti, onda pustite ovu pjesmu", rekao je David Lewis Hodgson, iz Mindlab Internationala koji je pokrenuo istraživanje, prenosi Telegraph.

Naučnici iz Mindlab Internationala napravili su spisak pjesama koje su najviše smirujuće.

  1. Marconi Union - Weightless
  2. Airstream - Electra
  1. DJ Shah - Mellomaniac (Chill Out Mix)
  2. Enya - Watermark
  3. Coldplay - Strawberry Swing
  4. Barcelona - Please Don't Go
  5. All Saints - Pure Shores
  6. Adele-Someone Like You
  7. Mozart - Canzonetta Sull'aria
  8. Cafe Del Mar - We Can Fly