Nema razloga za strah
0

Pilule za kontracepciju ne debljaju

Sarajevo-x.com
I pored ubjeđivanja farmaceutskih kompanija, među ženama i danas vlada uvjerenje da kontracepcijske pilule donose dodatne kilograme. Švedski naučnici još jednom su istražili ovaj fenomen i utvrdili da pilule ne debljaju.

Ingela Lindh sa Univerziteta Gothenburg iznijela je detalje istraživanja. Njime je obuhvaćeno 1.749 osoba rođenih 1962, 1972. i 1982. godine. One su svakih pet godina ispunjavale anketni listić s pitanjima o kontracepciji, trudnoći, težini, visini i navikama vezanim uz pušenje.

Žene koje su uzimale kontracepcijske pilule i koje su posmatrane od tinejdžerskih godina pa sve do 34. nisu se udebljale više od žena koje nisu nikad pile ove pilule, objasnila je naučnica.

"Mnogo je razloga zašto žene bježe od pilula, a među njima su i strahovi od nuspojava, debljanja i promjena raspoloženja, a ti razlozi sve su postojaniji s vremenom i sve češći i kod mladih osoba", kaže Lindh. Ipak, uprkos svim tim brigama vezanim uz debljanje, naučnici nisu pronašli nikakvu povezanost pilula za kontracepciju sa porastom kilaže. Jedini faktori koji utječu na težinu bili su starenje i pušenje.

Cilj istraživanja bilo je bolje upoznavanje sa korisnim stranama pilula i smanjenje rizika od neželjene trudnoće.