Zdravlje
0

Petominutni snimak mozga otkriva probleme u razvoju djece

Sarajevo-x.com
Na jednostavnom snimku magnetne rezonance (MRI) naučnici mogu uočiti problem u razvoju mozga kod djece, koji dovode do psihičkih poteškoća, tvrde naučnici.

Koristeći magnetnu rezonancu, koja otkriva koji dijelovi mozga su najaktivniji, bazirano na njihovoj potrošnji kisika, američki naučnici snimili su mozak 238 volontera od sedam do 30 godina. Skupili su rezultate i uspjeli zabilježiti promjene izgleda mozga kako stari.

Istraživanjem objavljenim u septembarskom izdanju magazina "Science" tvrde da mogu izmjeriti da li je pacijentov mozak dostigao nivo razvoja koji je trebao za svoje godine, objasnio je koautor studije, dr. Bradley L. Schlaggar, profesor razvojne neurologije na Washington University School of Medicine u St. Louisu.

"Ovo je način na koji ćemo shvatiti individualne razlike i predvidjeti neurološko i psihološko zdravlje pacijenta. Što ranije intervenišemo, lakše ćemo liječiti pacijente", rekao je dr. Schlaggar.

Trenutno, snimke mozga ne igraju veliku ulogu u dijagnosticiranju psihičkih bolesti, tvrdi Schlaggar.

Moguće je pronaći tumor ili dijagnosticirati moždani udar uz pomoć snimaka MRI-a, ali nikada ne gledamo probleme u mozgu čovjeka koji ima autizam, šizofreniju ili epilepsiju.