Zdravlje
0

Ovo su zanimanja koja najviše debljaju

Klix.ba
Ako ste primorani da po cijeli dan sjedite za radnim stolom onda znate kako je teško ostati u formi i ne prikupiti naslage masnoće oko struka. Nova studija otkrila je koja to zanimanja imaju najpogubniji učinak na zdrav život i kilažu.

Administratori, IT stručnjaci, inžinjeri, medicinske sestre i učitelji se najčešće muče sa ovim problemima. Skoro 70 posto administratora se udebljalo otkako radi, dok kod ostalih nabrojanih zanimanja više od polovine ispitanika priznaju da su nagomilali kilograme, javlja portal CareerBuilder.

Debljanje na poslu nastaje kao kombinacija stresa, prekomjernog sjedenja i nezdrave hrane. Učesnici ankete priznali su da zbog pretrpanog rasporeda nemaju vremena za vježbanje. Dvoje od pet uposlenika ne vježba svaki dan, a svaki deseti ispitanik ne trenira nikada. Istraživanje je obuhvatilo 3.600 Amerikanaca s punim radnim vremenom.

Rosemary Haefner, potpredsjednica odjela za ljudske resurse na CareerBuilderu, poručuje: "Bilo da je u pitanju šetnja s kolegom ili korištenje usluga wellnessa koje nudi vaša firma, veoma je važno da nađete način kako biste bili aktivni".

Ona je ponudila nekoliko korisnih savjeta ljudima koji rade.

Šetajte do posla i nazad. Umjesto da se vozite, izađite makar nekoliko stanica prije i šetajte. Umjesto vožnje liftom koristite stepenice, a umjesto slanja e-maila kolegama, radije otiđite do njih i pitajte ih šta ste trebali.

Ne zaboravite piti vodu. Pijenjem vode ne samo da ćete zavarati želudac, koji će misliti da je pun, nego ćete i smanjiti broj bespotrebnih kalorija koje unosite pijući druge vrste napitaka.

Ponesite ručak od kuće. Ovo je jednostavan način da se zdravo hranite i kontrolišete veličinu porcije.

Jedite voće i povrće. Pobrinite se da u frižideru uvijek imate neku voćku. Tako ćete prije odoljeti iskušenju da posegnete za nekom grickalicom iz automata.

Vodite dnevnik o svojoj prehrani. Tako nikad nećete zaboraviti šta ste sve pojeli tog dana i koliko ste kalorija unijeli u organizam.