Uvrstite ih u svoj dan
13

Ove svakodnevne aktivnosti mogu smanjiti rizik od raka

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Vježbanje nije samo odlično za mršavljenje, već ima i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti. Vježbanje koje oduzima puno vremena, poput odlaska u teretanu ili šetnje, može biti teško uklopiti u užurbane živote, a često dovodi do izgovora i neizvršavanja.

Međutim, za ovo nema opravdanja, jer je doktor preporučio svakodnevnu aktivnost, za koju svi imamo vremena, kao način da ne samo smršamo, već i smanjimo rizik od raka.

Prema Lucji Zaborowskoj, stručnjakinji s Jagiellonian University u Krakovu, hodanje je odlično jer je najpristupačniji oblik vježbanja - zbog čega ga preporučuje svima koji žele postati zdraviji. Idealan je, jer uvijek ima vremena da ga uklopite - bilo da je u pitanju šetnja do posla ili izlazak na svježi vazduh tokom pauze.

"Hodanje, osobito brže hodanje, izvrsna je osnovna kardiovaskularna aktivnost. I kao i sve aerobne aktivnosti, odlično je u smanjenju rizika od hipertenzije, dijabetesa, moždanog udara, infarkta miokarda i cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja", navodi.

Kad je riječ o raku, većina nas odmah pomisli na redovno preglede i pretrage. I to je istina, ali ono što možete činiti svaki dan je vođenje zdravog načina života, uključujući tjelesnu aktivnost.

Redovne aktivnost, poput hodanja, izvrsna su u smanjenju rizika od npr. endometrija, želuca, pluća i bubrega. Čak i kod pacijenata koji se liječe od raka, tjelesna aktivnost smanjuje smrtnost.

Hodanje je najlakši način da se krećete u svakodnevnom životu, ali da biste imali zdravstvene dobrobiti morat će to biti više od šetnje. Dokazi sugeriraju da biste trebali postaviti svoj cilj na 7.500 do 8.000 koraka.