Prepoznajte ga
6

Ovaj neobični simptom može bit znak poremećaja u radu štitne žlijezde

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Na prednjem dijelu vrata nalazi se mala žlijezda u obliku leptira poznata kao štitnjača. Njen nepravilan rad utječe na mnoge tjelesne funkcije, stoga je važno prepoznati kada nešto nije uredu.

Štitna žlijezda luči hormone koji kontroliraju način na koji čovjek koristi energiju, ali i utječu na gotovo svaki organ u tijelu i kontroliraju neke od njegovih najvažnijih funkcija. Na primjer, utječu na disanje, otkucaje srca, težinu, probavu, ali i raspoloženje.

Poremećaji štitnjače javljaju se kada ona proizvodi previše ili premalo hormona, a to su najčešće hipertireoza i hipotireoza. Isto tako, ponekad može biti riječ o karcinomu štitnjače, koji se uspješno liječi kada se primijeti na vrijeme. Ipak, liječnici upozoravaju na jedan od neobičnih simptoma koji bi mogao ukazivati na to da osoba boluje od određenog poremećaja štitnjače.

Doktor Paul Jarrod Frank objašnjava spomenuti simptom koji bi tek rijetki povezali s poremećajem rada štitnjače podrazumijeva gubitak, odnosno pojačano ispadanje trepavica.

"Dodatni simptomi mogu varirati, uključujući gubitak ili dobivanje na težini, poteškoće u kontroli temperature, povećanu tjeskobu i zatvor, a općenito se rješavaju procjenom endokrinologa i uzimanjem propisanih lijekova'', dodaje Frank.