Rezultat istraživanja
84

Ova dva faktora drastično povećavaju šanse da ćete dobiti migrenu

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Istraživači sa Johns Hopkins Bloomberg škole javnog zdravlja i Nacionalnog instituta za zdravlje u Marylandu ustanovili su dva faktora koji drastično povećavaju šanse za migrenu.

Obrasci koje su pronašli naglašavaju utjecaj cirkadijalnog ritma, odnosno prirodnog ciklusa fizičkih promjena i promjena u ponašanju u periodu od 24 sata. Dva faktora koja su ustanovili su loš san i stres.

Loš san i nizak nivo energije prethodne noći gotovo da garantuju bolne glavobolje sljedećeg jutra. U isto vrijeme, dan pod velikim stresom ili puno energije povećava šanse da patite od migrene sljedećeg popodneva ili večeri.

Rezultati istraživanja sugeriraju da održavanje dobre higijene spavanja - odlazak u krevet u isto vrijeme svake noći i vođenje računa o tome da imate najmanje sedam i po sati sna - može drastično smanjiti šanse za jutarnji napad migrene.

Neke preventivne mjere koje bi osoba mogla poduzeti uključuju rad što je više moguće kako bi upravljali nivoima stresa, jer se pokazalo da kortizol igra ulogu u izazivanju glavobolje.

Uzimanje ibuprofena ili sličnog nesteroidnog lijeka protiv bolova također može pomoći u sprečavanju migrene ako se uoče rani simptomi, kao što su osjetljivost na jako svjetlo, mučnina, vrtoglavica i umor.

Migrena je općenito nedovoljno istražena i nedovoljno dijagnosticirana. Procjenjuje se da 15 do 18 posto žena i šest posto muškaraca dobije migrene, ali samo oko četvrtina njih može dobiti odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Studija, objavljena u časopisu Neurology Američke akademije za neurologiju , uključivala je 477 ljudi u dobi od sedam do 84 godine, od kojih je polovina imala migrene.

Od njih je zatraženo da vode dnevnik glavobolje kako bi evidentirali svoje raspoloženje, energiju, nivoe stresa i napade kako su se dešavali svaki po četiri puta dnevno tokom dvije sedmice. Također su ocjenjivali kvalitet svog sna svaki dan i nosili monitore za praćenje spavanja i fizičke aktivnosti.

Oni koji su izjavili da loše spavaju imali su u prosjeku 22 posto veću vjerovatnoću da će sljedećeg jutra doživjeti napad glavobolje. Slično tome, smanjenje kvaliteta sna po samoprocjeni povezano je sa 18 posto povećanom šansom za napad glavobolje sljedećeg jutra. Smanjenje uobičajenog nivoa energije prethodnog dana povezano je sa 16 posto većom šansom za glavobolju sljedećeg jutra.

Viši prosječni nivoi stresa i značajno veći nivoi energije prethodnog dana bili su povezani sa 17 posto većim šansama da ćete doživjeti glavobolju sljedećeg popodneva ili večeri.