Istraživanje britanskih naučnika
0

Otkriven novi potencijalni tretman za astmu

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su otkrili novi potencijalni tretman za astmu čiji se napadi dešavaju ponekad i nekoliko sati nakon izloženosti alergenima.

Tim britanskih naučnika je otkrio da se blokiranjem senzorskih funkcija nerava zaustavlja "kasni asmatični odgovor" kod miševa i pacova.

Oko polovine ljudi koji boluju od astme često imaju ove kasne simptome. Zvaničnici dobrotvorne organizacije Asthma iz Velike Britanije smatraju da bi najnovije istraživanje moglo doprinijeti bolje razumijevanju astme.

Naučnici tvde da se kasni asmatični odgovor događa zbog toga što alergen podražuje senzoričke nerve u dišnim putevima. Ovi nervi nakon toga uzrokuju lančanu reakciju koja dovodi do stvaranja neurotransmitera acetilholina, koji na kraju dovodi do suženja dišnih puteva.

Ukoliko se ova otkrića primijene na ljude, to znači da će se lijekovi pod nazivom antiholinergici, koji blokiraju acetilholin, u budućnosti koristiti za liječenje astme kod pacijenata koji pate od kasnih napada.

Ovi kasni napadi se vrlo često dogode tokom noći, tri do šest sati nakon što pacijent dođe u kontakt sa polenom, prašinom ili grinjama.

Tipični asmatični napad se događa sat vremena nakon izlaganja alergenima.

Danas su steroidi glavni vid tretmana za asmatičare, piše BBC.