Zdravlje
0

Novi kodeks oblačenja u britanskim bolnicama

Sarajevo-x.com
Kako bi se što više i bolje spriječilo širenje infekcija koje nastaju u bolničkim prostorijama, bolnice širom Velike Britanije izmijenit će dosadašnji doktorski imperativ oblačenja. Ministarstvo zdravlja je prema rezultatima istraživanja zaključilo da neki odjevni predmeti mogu biti "odlični" nosioci opasnih bakterija.

Britanske bolnice će doktorima i ostalim medicinskim radnicima zabraniti nošenje kravata, dugih rukava te nakita kako bi se spriječilo širenje infekcija, piše danas Associated Press.

Dosadašnja bolnička pravila su nalagala za muškarce (doktore) nošenje kravate, koja je upotpunjavala njihov profesionalan izgled. Ali zbog broja infekcija koje se kod pacijenata pojavljuju nakon operativnih zahvata i boravka u bolnicama, Ministarstvo zdravlja mijenja kodeks oblačenja.

"Kravate se rijetko peru svaki dan. Iako upotpunjuju doktorov izgled, one nemaju nikakvu dobrobit za pacijenta. Baš suprotno! One su odlične za uzgoj opasnih bakterija koje mogu ugroziti živote", stoji u saopštenju za javnost iz Ministarstva zdravlja.

Osim kravate, zabranit će se i dugi rukavi te nakit koji također mogu biti odlična "staništa" za razvoj bakterija i patogena.