Tihi neprijatelj
11

Nova istraživanja o osteoporozi: Loš kvalitet zraka utječe na gustoću kostiju

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osteoporoza pogađa milione ljudi širom svijeta i nije moguće promijeniti neke od primarnih faktora rizika, poput starenja. Međutim, sve više i više faktora rizika iz okoliša izlazi na vidjelo, a čini se da je zagađenje zraka jedan od njih.

Osteoporoza je stanje koje karakterizira oštećena gustoća kostiju, zbog čega one postaju krhke. Ovaj hronični poremećaj često dugo ostaje neprepoznat, jer je riječ o bolesti bez jasnih simptoma, zbog čega je prozvana tihim neprijateljem.

Ovo stanje pogađa starije jedinke, posebno žene, ali neki faktori iz okruženja, poput nedostatka vitamina D, također mogu doprinijeti njegovom razvoju.

Dok se istraživanje uzroka i najboljih preventivnih strategija protiv ovog stanja nastavlja, istraživači nastavljaju otkrivati ​​potencijalne faktore rizika.

Nova studija koju je vodio Institut za globalno zdravlje u Barceloni sugerira da je loš kvalitet zraka povezan s manjom gustoćom kostiju kod starenja populacije.

"Ova studija doprinosi ograničenoj i neuvjerljivoj literaturi o zagađenju zraka i zdravlju kostiju", kaže prvi autor Otavio Ranzani.

U svojoj studiji, istraživači su analizirali podatke koji se tiču ​​zdravlja kostiju i životnih uslova 3.717 učesnika, uključujući 1.711 žena, iz 28 sela u blizini grada Hyderabad u Indiji.

Istražitelji su koristili procjene izloženosti zagađenju zraka na otvorenom, pozivajući se na prisustvo ugljika i sitnih čestica u zraku. To su sitne čestice koje dolaze iz gasova automobila. Te čestice dugo ostaju u zraku i infiltriraju se u ljudsko tijelo kroz pluća.

Tim je nastavio da istražuje i vidi može li uspostaviti vezu između kvaliteta zraka i zdravlja kostiju, posebno gledajući mjerenja koštane gustoće u lumbalnoj kičmi.

Otkrili su da pojedinci koji su često izloženi zagađenom zraku imaju niži nivo koštane mase.

Ranzani pretpostavlja da bi veza između lošeg kvaliteta zraka i lošeg zdravlja kostiju mogla postojati usljed "oksidativnog stresa i upale izazvane zagađenjem zraka".

Istraživači su također primijetili da je izloženost učesnika sitnim česticama u zraku 32,8 mikrograma po kubnom metru svake godine, što daleko premašuje granice preporučene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 10 mikrograma po kubnom metru.