Zdravlje
14

Ne može biti jednostavnije: Deset načina da smršate bez dijete i teretane

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Za gubljenje suvišnih kilograma i dovođenje tijela u formu potrebno je dosta odricanja, znoja i discipline. Tu uglavnom nema mnogo mudrosti - ukoliko želite smršati, morate trošiti kalorija više nego što unese.

Ukoliko niste fan teretane, vježbanja, različitih dijeta, te generalno drastičnih rješenja, onda se počnite pridržavati sljedećih pravila i rezultati neće izostati.

Stvar je u mijenjaju navika!

  1. Obrok uvijek počnite čašom vode. Ostat ćete hidratizirani i osjećat ćete se sitijima, što vam može pomoći da se ne prejedete. Pored toga, ne zaboravite da dnevno popijete barem dvije litre vode.

  2. Napravite nekoliko manjih zamjena tokom svakog obroka: Umjesto kaloričnog dressinga iskoristite maslinovo ulje i limun, a umjesto suhog voća, radije pojedite svježe. Ovo vas može poštedjeti nekoliko stotina suvišnih kalorija.

  3. Za dezert pojedite komadić tamne čokolade. Umjesto kolača i različitih slastica, radije se za dezert odlučite na komadić crne čokolade koja će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, a usput ćete uštedjeti kalorije.

  4. Pazite na porcije. Ukoliko želite smršati, onda se držite određenih porcija i neka one uvijek budu približno iste. Grickalice izvagajte, poslužujte na manjim tanjirima, te nikad ih nemojte jesti direktno iz kese.

  1. Krećite se više. Ne morate biti ljubitelj teretane kako biste u svoj život uključili više tjelovježbe. Pauza u kojoj ćete prošetati, korištenje stepenica umjesto lifta i parkiranje malo dalje od posla su svakako načini koje će vam pomoći da potrošite kalorije.

  2. Nemojte piti svoje kalorije. Nekad je razlog zbog kojeg ne vidite rezultate režim aprehrane itekako jednostavan - možda previše uživate u gaziranim i negaziranim sokovima, koji su prave kalorijske bombe pune šećera. Voda je najzdravije piće.

  3. Ne budite predugo bez hrane. Osjetiti glad je poželjno, no izgladnjivanje čitav dan kako bismo se "natrpali" hranom navečer je definitivno loša ideja i svojevrsna sabotaža vlastitog uspjeha. Jedite redovne obroke kako biste održali stabilnu razinu šećera u krvi.

  4. Neka vaše grickalice budu pune proteina i vlakana. Radije preskočite čips, čokoladice i ostale grickalice pune ugljikohidrata i šećera.

  5. Jedite laganu, ranu večeru. Potrudite se da večera čini 25 posto dnevnog unosa kalorija i neka bude bar dva do tri sata prije odlaska u krevet. Kasna večera smože utjecati na vaš san i uzrokovati probavne poteškoće.

  6. Naspavajte se. Nedostatak sna može učiniti da jedete više u toku dana i nemate dovoljno energije za dnevne obaveze. Potrudite se da noću spavate izmežu sedam i devet sati