Zdravlje
11

Naše tijelo voli red i raspored: Najbolje vrijeme tokom dana za vježbanje, učenje i spavanje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Neovisno o tome da li ste karakterno osoba koja voli red, rad i disciplinu ili pak preferirate haos, vaše tijelo voli prilično striktan raspored.

Naučnici su već odavno pokazali kako naša tijela posjeduju određene vrste "unutrašnjih satova" koji regulišu, kako fizičke, tako i psihičke promjene koje nam se dešavaju u vremenskom periodu od 24 sata. Ili zamislite to ovako - svaka ćelija u našem organizmu ima svoj vlastiti sat i voli red i tačan raspored.

Ljudska su tijela razvila biološki sat koji našim tijelima pomaže prilagoditi se životu na Zemlji i njenim ciklusima. Naša tijela slijede biološke cikluse - srce, jetra, probavni sistem i ostali organi imaju svoj vlastiti raspored po kojem rade i pomažu naše tijelo održati u balansu.

Opće je poznato kako našem tijelu treba uredan raspored spavanja i jela pa tako postoji optimalno vrijeme za spavanje, učenje i vježbanje.

Primjerice, ako jedete u pogrešno vrijeme dana, vaša jetra mijenja svoj prirodni raspored kako bi se prilagodila hrani, baš kao dvije različite vremenske zone.

Naučnici navode kako je dobro pridržavati se ovih pravila, jer u protivnom, na duže staze može doći do pojave određenih zdravstvenih poteškoća poput dijabetesa, gojaznosti, pa čak i Alzheimerove bolesti.

Evo nekoliko univerzalnih preporuka - budite se na izlazak sunca, vježbajte ujutro kako biste potaknuli lučenje serotonina, potom slijedi učenje i zahtjevan mentalni rad, jedite uvijek za vrijeme kad ste aktivni i liježite noću.