Zdravlje
31

Na Harvardu otkrili magičnu pilulu za mršavljenje

Klix.ba
Vjerovatno vrlo često čujete kako ne postoji magična pilula koju ćete popiti i koja će vam istopiti kilograme, kažu da su zdrava ishrana i tjelovježba jedini način da istopite masne naslage. Međutim, čini se da nije tako.

Istraživači sa Harvarda misle da su pronašli način kako loše masti pretvoriti u dobre, što će pomoći ljudima da izgube težinu.

Naučnici sa Harvard Stem Cell Instituta su načinili "prvi korak ka pronalasku pilule koja može zamijeniti pokretnu traku". Tim riječima su opisali svoj izum.

Tim ljekara je, navodi se u njihovom saopćenju, pronašao hemijsko jedinjenje koje ima potencijal da loše masne ćelije pretvara u dobre. Bijele ćelije su one loše, a smeđe su dobre, objašnjavaju naučnici.

Bijele masne ćelije pohranjuju višak energije, odnosno kalorije koje cirkulišu u krivi, i koriste ih kao gorivo za mišiće. Ove ćelije također igraju veliku ulogu u razvoju pretilosti, dijabetesa tipa dva, bolesti srca i drugih bolesti vezanih uz pretilost, dok smeđe masnoće koriste za generiranje topline.

Smeđe masnoće ili masne ćelije mogu smanjiti količinu masti u krvotoku, odnosno smanjiti nivo triglicerida, smanjiti otpornost na inzulin i na kraju krajeva pomoći u topljenju loših masti.

Tim istraživača na čelu sa Chadom Cowanom je otkrio dvije molekule koje pretvaraju bijele masti u smeđe, što dovodi do mršavljenja.