Movember
7

Muškarci brinite o svom zdravlju: Rak prostate drugi je vodeći uzrok smrtnosti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mjesec novembar definitivno je muški mjesec. Od 1999. godine 19. novembar obilježava se kao Međunarodni dan muškaraca, a osim toga cijeli ovaj mjesec posvećen je i Movember pokretu.

Riječ je o pokretu koji je nastao 2003. godine u Australiji kao izazov puštanja brkova i brade u znak podrške i podizanja svijesti o bolestima kod muškaraca.

Vrlo brzo Movember je prerastao u globalnu zdravstvenu akciju s ciljem ranog dijagnosticiranja što većeg broja bolesti koje pogađaju mušku populaciju poput karcinoma prostate, karcinoma testisa te drugih problema koji utiču na mentalno zdravlje muškaraca.

Simptomi i liječenje karcinoma prostate

Rak prostate, drugi vodeći uzrok smrtnosti među muškarcima, nakon karcinoma pluća, sa 358.000 smrtnih slučajeva u svijetu na godišnjem nivou. Rizik za obolijevanje od raka prostate tokom životnog vijeka iznosi blizu tri posto.

U našoj zemlji, prema podacima Globocana i Svjetske zdravstvene organizacije, ukupan broj oboljelih u 2018. godini je 936, što je 6,5 posto od ukupnog broja novih slučajeva karcinoma u ukupnoj populaciji ili 12,6 posto od ukupnog broja muškaraca oboljelih od nekog karcinoma.

"Ovaj broj je nešto manji od svjetskog prosjeka. Mnogo je veći broj pacijenata koji se trenutno liječi u našim zdravstvenim ustanovama", kazao nam je direktor Hirurške discipline na KCUS-u i spec. urolog Dželaludin Junuzović.

Ova bolest najčešće se otkriva kod pacijenata u dobi od 65 i 75 godina, a sasvim rijetko se pojavljuje kod pacijenata mlađih od 40 godine. Osim dobi rizikofaktori su i porodična predispozicija i način ishrane. Muškarci koji imaju bliskog srodnika (oca ili brata) s rakom prostate imaju veliku vjerovatnoću za nastanak bolesti.

Upravo ovaj mjesec podstiče muškarce da progovore o svojim zdravstvenim problemima s bližnjima, posebno u svrhu informiranja o historiji bolesti unutar porodice.

"Oboljeli od raka prostate često su bez simptoma, naročito u ranim fazama, a kao prvi znak pojavi se povišena vrijednost specifičnog markera (PSA) u krvi ili se prilikom pregleda prostate napipa tvrda kvržica", rekao nam je Junuzović.

Kako bolest napreduje javljaju se i simptomi kao što su teškoće pri mokrenju, učestalo mokrenje, osjećaj nepotpunog pražnjenja, bol prilikom mokrenja i ejakulacije, pojava krvi u urinu ili sjemenoj tekućini, te impotencija.

"Ponekad je prvi simptom bol u kostima, što već predstavlja znak uznapredovale bolesti, odnosno metastatske bolesti. Međutim, važno je naglasiti da se ovi simptomi javljaju i kod drugih oboljenja donjeg urinarnog trakta, kao što je benigno uvećanje prostate i upravo zato pojava ovih simptoma zahtijeva evaluaciju od strane urologa", kazao je.

Liječenje karcinoma prostate ovisi od stadija bolesti, životne dobi i opšteg stanja organizma.

"Za rak koji je ograničen na samu prostatu, najčešće korišteni pristupi su hirurško liječenje, odnosno radikalna operacija prostate i zračenje, odnosno radioterapija. Smatra se da je kod više od 90 posto pacijenata moguće potpuno izlječenje, ako je bolest lokalizirana na prostatu. Trećina pacijenata sa lokaliziranim karcinomom tretira sa zračenjem. Ponekad onkolozi kombinuju zračenje s operacijom ili hormonskom terapijom u nastojanju da poboljšaju dugoročni rezultat liječenja raka prostate. Kod nekih pacijenta se, pak, odlučujemo za aktivno praćenje bolesti, a procjenu donosimo na osnovu dostupnih podataka u dogovoru s pacijentom", kazao je urolog Junuzović.

Dr. Junuzović napominje da se jedino ranim dijagnosticiranjem može spriječiti širenje karcinoma izvan prostate i pravilno tretirati bolest. Testiranje preporučuje muškarcima preko 55 godina starosti, a pregled ranije trebaju obaviti pacijenti s porodičnom historijom raka prostate i visokim rizikom od obolijevanja.

Movember u BiH

U našoj zemlji u novembru se organiziraju i razne razne humanitarne akcije u korist finanasiranja ranog otkrivanja raka te razvoja što uspješnije terapije.

"UNIQA osiguranje već treću godinu zaredom kampanjom “Misi brkovi čine razliku” nastoji pozvati muškarce da preventivno djeluju, obave pregled te ujedno pokrenu drage osobe u svom životu – oca, brata, sina, prijatelja, kolegu – da brinu o sebi i preuzmu odgovornost za svoje zdravlje. Naime, u mjesecu borbe protiv karcinoma prostate, UNIQA osiguranje poklanja besplatni preventivni PSA pregled uz polise VITAL programa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja zaključene do 30. novembra", kazali su nam iz UNIQA osiguranja.

Moustache Charity Club iz Sarajeva također obilježeva Movember. No oni svoj prikupljeni novac donijaju najčešće učenicima kojima je novac potreban pa su tako prošle godine svojim aktivnostima prikupili rekordni iznos od 20.886,50 KM za EDUS - Edukacija za sve. Uz pomoć ove donacije djeca oce škole uživaju u novim sportskim alatima, umjetničkim, zanatskim alatima i muzičkim instrumentima.

Ovog Movembra, njihovi brkovi prikupljaju sredstva za JU "Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje", škole za tinejdžere sa poteškoćama u učenju koja se nalazi u Zenici.

Ni Banjalučani ne zaostaju za Sarajlijama pa su kolektivnim brijanjem ozvaničili početak Movembera.

"Akciju su podržali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je obrijao bradu koju je nosio prethodnih pet godina, te direktor kompanije 'Hemofarm' Saša Urošević, koji je bradu obrijao prvi put nakon čak 20 godina", napisali su na svojoj zvaničnoj Facebook stranici iz Movembera Banja Luka, a svojim sugrađanima obezbijedili su i besplatno testiranje na tumor testisa i prostate.

Zbog ozbiljnosti ove bolesti, poruka za muškarce je samo jedna: Jedino samoprevencijom, uz podizanje svjesnosti o ovoj bolesti, možete blagovremeno zaustaviti rast, spriječiti širenje, a često i izliječiti rak prostate. Brinite o svom zdravlju!