Teže je nego što izgleda
0

Mršavljenje je maraton, a ne sprint, zato budite strpljivi

Sarajevo-x.com
Ako ste na dijeti, vitka linija je vjerovatno nešto što vam se čini tako dalekim i neostvarivim. Upravu ste, gubitak težine je dvostruko teži poduhvat nego što se čini, kažu stručnjaci.

Kako dani odmiču, metabolizam usporava pa kilograme ne gubite kao na početku dijete, tada shvatate da su vaša očekivanja bila prevelika.

No, tu su i neke dobre vijesti. Isti stručnjaci su napravili online kalkulator koji onima koji žele smšaviti omogućava da steknu realniju sliku o tome šta mogu očekivati i šta mogu postići.

Pomoću stimulatora tjelesne težine, koji možete naći na stranici bwsimulator.niddk.nih.gov, možete lako procijeniti koliko manje ćete morati jesti i koliko više ćete morati vježbati da biste došli do cilja, odnosno željene težine.

Ljekari u Velikoj Britaniji i SAD-u već odavno savjetuju da unošenjem 500 kalorija manje po danu možete izgubiti i do pola kilograma sedmično. No, neki stariji savjeti kažu da smanjujete unos po sto kalorija dnevno.

Također, kada se odlučite na dijetu morate imati na umu da trebate biti strpljivi, jer stručnjaci kažu da je mršavljenje maraton, a ne sprint.