Reagujte na vrijeme
22

Moždani udar češći kod žena: Na koje simptome bi trebale više obratiti pažnju

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Moždani udar je vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svijetu, a prema statistici žene čine oko 60 posto smrtnih slučajeva od moždanog udara.
Stručnjaci navode kako muškarci i žene koji imaju moždani udar imaju slične simptome kao što su slabost ruku, poteškoće s govorom, opušteno lice ili problema s ravnotežom.

Međutim, nisu svi simptomi jednaki kod žena i muškaraca, zbog toga žene svoje simptome teže prepoznaju i često ih prepisuju umoru. Stoga, nije čudno što češče doživljavaju moždani udar.

"Žene češće imaju atipične, nejasne simptome. Oni mogu početi s umorom, zbunjenošću ili možda općom slabošću, za razliku od slabosti na jednoj strani tijela", navodi Pooja Khatri, doktorica i profesorica neurologije na Univerzitetu Cincinnati.

Ona navodi da mnoge žene mogu ignorisati iznenadne i neobično jake glavobolje, ako generalno imaju problema s migrenama i slično. To se također odnosi na poteškoće s hodanjem i konstantnim umorom, što pripisuju stresnim situacijama i fizičkoj aktivnosti. Također, navodi i da su mučnina ili povraćanje jedan od glavnih simptoma moždanog udara, a oni se smatraju virusnim bolestima.